Tot ce știm până acum despre varianta braziliană a coronavirusului care a fost depistată și în România

Tot ce știm până acum despre varianta braziliană a coronavirusului care a fost depistată și în România
Foto: Pixabay.com

Primele două cazuri de infectare cu varianta braziliană a coronavirusului au fost depistate pe teritoriul României. Un bărbat de 38 de ani și unul de 57 de ani au fost testați pozitiv pentru aceasta.

Tot ce știm despre varianta braziliană a coronavirusului

Varianta Braziliei, cunoscută și drept P1, este mai transmisibilă decât formele anterioare ale coronavirusului. De asemenea, poate fi parțial rezistentă la imunitatea generată de infecții anterioare sau vaccinare.

Se crede că varianta își are originea în Manaus, capitala statului Amazonas din Brazilia, și este cunoscută și sub denumirea de „varianta Manaus”. Este o preocupare din cauza mutațiilor pe care le poartă .

Una dintre acestea, numită N501Y poate permite răspândirea virusului mai ușor. P1 poartă, de asemenea, o altă mutație numită E484K, care i-ar putea permite să reziste anticorpilor generați împotriva formelor anterioare ale virusului.

Cu toate acestea, în acest stadiu, oamenii de știință încă cercetează capacitățile P1. O cercetare timpurie – care încă nu a fost revizuită de alți oameni de știință – estimează că P1 este între 1,4 și 2,2 ori mai transmisibil decât varianta cu care se confrunta Marea Britanie vara trecută. Aceeași cercetare sugerează, de asemenea, că printre persoanele care au imunitate naturală după ce au fost infectate cu o tulpină anterioară de coronavirus, P1 ar putea să le reinfecteze între 25% și 61% din timp, scrie theconversation.com.

Cu toate acestea, P1 împarte mutațiile (cum ar fi E484K) și comportamentele cu varianta sud-africană , iar dovezile sugerează că această variantă are șanse mai mari de a infecta persoanele care au avut vaccinul Oxford / AstraZeneca decât versiunile mai vechi ale virusului.

Echipa de cercetare din Brazilia și Imperial College din Londra spun că varianta P.1 a apărut probabil la începutul lunii noiembrie, a dominat și s-a răspândit rapid și a provocat multe reinfectări, potrivit BBC.

Vaccinul anti-COVID-19 de la Pfizer și BioNTech neutralizează varianta braziliană a coronavirusului

Vaccinul anti-COVID-19 de la Pfizer și BioNTech a fost capabil să neutralizeze varianta coronavirusului care se răspândește rapid în Brazilia, arată un studiu de laborator publicat luni în New England Journal.

Sângele prelevat de la persoanele vaccinate a neutralizat o versiune tehnică a virusului care conținea aceleași mutații la vârf precum varianta foarte contagioasă P.1, ce fusese depistată în premieră în Brazilia, conform studiului realizat de cercetătorii din cele două companii și de la Universitatea din Texas.

Oamenii de știință au precizat că această capacitate de neutralizare a fost aproximativ echivalentă cu efectul vaccinului asupra unei variante mai puțin contagioase descoperite anul trecut. Vârful, folosit de virus pentru a pătrunde în celulele umane, este principala țintă a multor vaccinuri anti-COVID-19.

În studiile publicate anterior, Pfizer a ajuns la concluzia că vaccinul a neutralizat alte variante contagioase ale coronavirusului, variante ce fuseseră identificate inițial în Marea Britanie și în Africa de Sud, deși varianta sud-africană ar putea reduce nivelul de anticorpi declanșați de ser.

Două cazuri de infectare cu varianta braziliană a coronavirusului, confirmate în România

Amintim că două cazuri de infectare cu varianta braziliană a coronavirusului au fost depistate pe teritoriul României, a transmis, luni, Institutul Național de Sănătate Publică – Centrul Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile.

Este vorba despre un bărbat de 38 de ani din București. Pacientul este simptomatic și are condiții medicale preexistente, însă nu a călătorit în afara țării și nici nu este cunoscut ca fiind un contact al unui caz confirmat.

Al doilea pacient este un bărbat în vârstă de 57 de ani, tot din Capitală, care, de asemenea, prezintă simpotome specifice COVID-19, are condiții medicale preexistente. El ar proveni dintr-un focar de colectivitate cu trei cazuri și s-ar fi infectat după ce a intrat în contact cu un coleg.

Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU), Raed Arafat, spune că era de așteptat ca și varianta braziliană a coronavirusului să fie confirmată pe teritoriul României. În acest context, Arafat insistă asupra importanței respectării în continuare a regulilor de protecție sanitară. De asemenea, șeful DUS a subliniat faptul că vaccinul este cea mai bună soluție în lupta cu pandemia.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`