Inspectoratul Școlar al Municipiului București a anunțat, luni, că toată Capitala se încadrează în scenariul 2 privind deschiderea anului școlar. Asta înseamnă că vor reveni fizic la ore toți preșcolarii, elevii claselor primare și cei din clasele a VIII-a și a XII-a. În schimb, elevii din celelalte clase de gimnaziu și liceu vor fi împărțiți: jumătate vor veni la școală, jumătate vor sta acasă și vor asista la lecții online. La una – două săptămâni, se va face rotația între cele două categorii, notează edupedu.ro.
Precizările Inspectoratului vin în contextul în care, anterior, Ministerul Sănătății publicase datele privind evoluția epidemiei de coronavirus în București și, potrivit documentului, doar Sectoarele 1, 2 și 6 intrau în acest al doilea scenariu.
Inspectoratul Școlar al Municipiului București a precizat, însă, că, potrivit datelor transmise către Direcţia de Sănătate Publică București, rata de incidenţă a îmbolnăvirilor, cumulată la 14 zile, e de 1,12. Asta înseamnă că, potrivit Ordinului comun al Ministerului Sănătății și al Ministerului Educației, tot municipiul București se încadrează în scenariul 2.
Ministerul Sănătății a publicat, luni, rata de infectare cu coronavirus în fiecare localitate din România. Documentul include datele în baza cărora fiecare școală va decide în care dintre cele trei scenarii își va relua activitatea.
Potrivit ratelor de incidență din 7 septembrie, 43 de localități din România se încadrează în scenariul roșu, 410 în cel galben și 2.728 în cel verde.
„Fiecare unitate şcolară va decide și îşi va adapta scenariul la indicaţia DSP-urilor, inspectoratelor şcolare judeţene şi comitetelor pentru situaţii de urgenţă. Susținem necesitatea începerii activității în unitățile de învățământ și, atât Ministerul Sănătății, cât și direcțiile de sănătate publică și INSP sprijinim demersurile pentru demararea noului an școlar în condiții de siguranță epidemiologică”, a declarat Nelu Tătaru, ministrul Sănătății.
Potrivit primului scenariu de începere a școlii, cel verde, toți preșcolarii și toții elevii revin fizic la ore, cu respectarea normelor de protecție sanitară.
Scenariul al doilea, cel galbel, presupune un sistem hibrid de desfășurare a orelor. Vor reveni fizic la ore toți preșcolarii, elevii claselor primare și cei din clasele a VIII-a și a XII-a. În schimb, elevii din celelalte clase de gimnaziu și liceu vor fi împărțiți: jumătate vor veni la școală, jumătate vor sta acasă și vor asista la lecții online. La una – două săptămâni, se va face rotația între cele două categorii.
În al treilea scenariu, cel roșu, toți preșcolarii și toți elevii iau parte la cursuri online.
Pe 1 septembrie, ministrul Sănătății, Nelu Tătaru,declaracă părinții vor putea alege învățământul online pentru copii dacă în familie există persoane vârstnice sau care au comorbidități.
La rândul său, ministrul Educației, Monica Anisie,afirmacă elevii cu boli cronice sau care au în familie persoane din categoriile de risc pot face școala exclusiv online, dar doar aceștia. Părinții lor vor trebui să facă dovada cu o adeverință de la medicul de familie.
Copiii care stau acasă vor urmări live, pe platforme, orele pe care colegii lor le desfășoară cu profesorul la clasă, astfel că profesorul nu va trebui să țină ora de două ori.