Torţionarul Ion Ficior se va afla, din nou, în faţa magistraţilor. Curtea de Apel Bucureşti judecă un nou termen în dosarul în care Ficior a fost trimis în judecată pentru crime împotriva umanităţii. El este acuzat că, în perioada în care a fost comandant al închisorii Periprava, 103 oameni au murit în penitenciar din cauza relelor tratamente la care au fost supuşi. Pentru faptele sale, Ion Ficior riscă închisoarea pe viaţă, potrivit B1 TV.
În vreme ce morţii ieşeau pe bandă rulantă pe poarta lagărului şi ulterior erau înmormântaţi într-un colţ al cimititirului lipovenesc, Ion Ficior dădea chef după chef şi avea aventuri cu soţia subalternului său. Informaţiile apar în fişa de cadre întocmită în anul 1967 de către Ştefan Buican, şeful Serviciului Cadre din cadrul Ministerului de Interne şi depusă la dosarul înaintării lui în funcţia de comandant la colonia de muncă Giurgeni.
Torționarul Ion Ficior se va afla astăzi din nou în fața magistraților
#DIRECT_ONE_yuij8n#
Scandalul sexual în care a fost implicat torţionarul Ficior în perioada în care a fost comandant al închisorii Periprava, dar şi chefurile de care se ţinea, i-a îngrozit şi pe superiorii săi, care l-au retrogradat şi l-au trimis la colonia de muncă Giurgeni. De menţionat este faptul că şi la Periprava ajunsese în acelaşi mod, fiind mutat disciplinar, în 1958, în sălbăticia Deltei Dunării pentru nenumăratele abuzuri comise în lagărele de muncă.
Ficior este judecat acum de Curtea de Apel Bucureşti într-un dosar în care este acuzat că în perioada în care a fost comandant al închisorii Periprava, 103 oameni au murit din cauza relelor tratamente la care au fost supuşi. Cât timp s-a aflat la comanda unităţii, Ficior a impus în rândul deţinuţilor un regim sever de detenţie. Fostul deţinut Iosif Corpaş, condamnat pentru trecere frauduloasă a frontierei, a povestit că deţinuţii care mâncau din porumbul pe care îl recoltau erau aspru pedepsiţi. După ce li se puneau ochelari negri la ochi, erau duşi într-o baracă unde erau bătuţi crunt. Informaţia apare într-un document al Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului în România.
În schimb, torţionarul neagă acuzaţiile care i se aduc şi spune că deţinuţii au murit de bătrâneţe.
Într-un colţ al cimitirului lipovenesc din Periprava au fost descoperite în ultimii ani 11 morminte ale foştilor deţinuţi politici din colonia de muncă de la Periprava. Majoritatea cadavrelor erau aruncate în groapă în sicrie de lemn, însă au fost şi cazuri când morţii din colonie au fost aruncaţi direct în pământ. La Periprava au fost înhumaţi 124 de foşti deţinuţi politici decedaţi în colonia de muncă.