Torţionarul Alexandru Vișinescu, condamnat la 20 de ani de închisoare. Decizia este definitivă

Publicat: 10 02. 2016, 11:31
Foto: radiocraiova.ro

UPDATE 14:20 : Vișinescu a fost săltat de polițiști de acasă.

Alexandru Vișinescu a devenit primul torționar comunist condamnat la închisoare, informează B1 TV. Înalta Curte de Casație și Justiție a decis ca acesta trebuie să stea 20 de ani după gratii pentru că se face vinovat de moartea a 12 deținuți politici. Vișinescu a fost acuzat pentru că a torturat deținuții în perioada în care a fost șeful penitenciarului de la Râmnicu Sărat.

Astfel, magistrații Curții Supreme au respins apelul înaintat de acesta, dar și apelul Parchetului, care ar fi dorit o pedeapsă mai mare.

ÎCCJ va trimite decizia către secția de poliție și, apoi, Vișinescu va trebui să se prevea organelor de anchetă penală sau va fi luat de polițiști pentru a fi încarcerat la un penitenciar de maximă siguranță. Cel mai probabil, el va fi încarcerat la penitenciarul Rahova.

De altfel, Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului a transmis către Parchetul General mai multe nume de persoane care ar fi torționari. Pedeapsa ar fi, însă, mai mult simbolică, dat fiind că mulți dintre ei au peste 85 de ani.

„Între regimul puşcăriilor pe care l-am trăit noi şi regimul puşcăriilor de astăzi, este o diferenţă ca de la cer la pământ. Regimul comunist a adus atâtea lipsuri, atâtea suferinţe poporului român… Pentru mine suferinţele şi regimul puşcăriilor s-ar putea rezuma în câteva puncte: primul – foamete cumplită, ani de zile de foamete cumplită; al doilea – frig, ierni întregi făcute fără niciun fel de foc; al treilea – bătăi şi teroare fizică; al patrulea – izolarea fantastică, să trăieşti ca-ntr-un mormânt…”, declara Ion Diaconescu, citat de memorialulramnicusarat.ro

Potrivit procurorilor, în perioada 1956-1963, Alexandru Vișinescu, în calitate de comandant al Penitenciarului Râmnicu Sărat, a săvârșit acțiuni și inacțiuni sistematice care au avut ca rezultat persecutarea colectivității reprezentate de deținuții politici încarcerați în acest penitenciar, prin privare de drepturi fundamentale ale omului sau prin restrângerea gravă a exercitării acestora, pe motive de ordin politic.

Astfel, deținuții erau supuși unor condiții de existență sau tratament de natură să ducă la distrugerea lor fizică, fără să li se asigure un minim de medicamente și fără să li se acorde îngrijiri sau asistență medicală adecvate.

„Totodată, netratarea bolnavilor, refuzul de transfer către spitalele penitenciar, degradarea stării de sănătate a condamnaţilor prin lipsa hranei, lipsa încălzirii, pedepsele aplicate discreţionar şi abuziv, condiţiile de detenţie inumane, relele tratamente, bătaia şi alte violenţe, ignorarea adreselor şi sesizărilor formulate de către deţinuţi erau tot atâtea acţiuni menite a duce la exterminarea fizică a persoanelor încarcerate. (…) Decesul deţinuţilor survenea, astfel, în urma unui proces lent, dar eficace, prin care aceştia erau torturaţi fizic şi psihic”, au mai scris procurorii în rechizitoriu.