Top trei băuturi recomandate de neurologi pentru a combate demența și a dezvolta creierul

Publicat: 15 07. 2024, 14:10
Sursă foto: Pixabay

Alimentația joacă un rol important în funcția cognitivă, memoria și bunăstarea mentală generală. Neurologii recomandă trei băuturi care ajută la combaterea demenței și contribuie la stimularea creierului.

Matcha este o sursă benefică de antioxidanți

Dr. Robert Love, un neurolog specializat în prevenirea Alzheimer, a postat recent un TikTok în care evidențiază trei băuturi care pot ajuta la combaterea demenței, potrivit adevărul.ro. 

„Matcha, cu antioxidanții săi puternici, apa fără fluor îmbogățită cu picături de magneziu și cafeaua organică cu ulei MCT oferă beneficii unice pentru sănătatea cerebralului”, susține specialistul.

Matcha este o formă concentrată de ceai verde sub formă de pudră, utilizată de secole în China și Japonia. Termenul „matcha” provine din cuvintele japoneze pentru „pământ” și „ceai”. Studiile arată că consumul de ceai verde de cel puțin trei ori pe săptămână poate reduce simptomele demenței, iar matcha conține de 10 ori mai mulți antioxidanți decât ceaiul verde obișnuit.

„Concentrația sa ridicată de antioxidanți poate ajuta la protejarea celulelor de stresul oxidativ, un factor-cheie în îmbătrânire și în bolile neurodegenerative precum Alzheimer. Consumul regulat de matcha a fost asociat cu îmbunătățirea funcției cognitive și cu un risc redus de apariție a simptomelor de demență, ceea ce îl face o completare puternică a unei diete sănătoase pentru creier. În plus, ar putea avea efecte benefice asupra taliei”, explică dr. Love.

Apă cu picături de magneziu

„Departamentul pentru Agricultură al Statelor Unite raportează că 7 din 10 americani nu consumă suficiente alimente bogate în magneziu”, spune Dr. Love. Din acest motiv, el recomandă sorbirea apei fără fluor cu picături de magneziu.

Cercetările arată în cazul creierelor cu Alzheimer există o deficiență de magneziu, de aceea „încorporarea acestor băuturi în rutina zilnică poate contribui cu siguranță la sănătatea creierului și poate reduce riscul de demență”.

Apa îmbogățită cu picături de magneziu are un dublu rol în susținerea sănătății creierului. Deficitul de magneziu a fost identificat ca un factor de risc pentru boala Alzheimer, influențând procesele esențiale pentru funcționarea și bunăstarea creierului.

Cafea organică cu ulei MCT

Băutura numărul trei este cafeaua organică cu ulei MCT. Uleiul MCT este o sursă foarte concentrată de trigliceride cu lanț mediu, cu o formulă mai bună decât cea a uleiul de cocos.

„Cafeaua este excelentă pentru creier. Cofeina ajută la reducerea acumulării de plăci amiloide. Cofeina îmbunătățește concentrarea, memoria și atenția. Antioxidanții din cafea – polifenolii – sunt foarte buni pentru bacteriile intestinale, iar uleiul MCT este transformat rapid în energie de către ficat”, explică specialistul.

Cafeaua organică, îmbogățită cu ulei de trigliceride cu lanț mediu (MCT), are proprietăți neuroprotectoare, aceasta îmbunătățește funcțiile cognitive, inclusiv memoria, concentrarea și atenția.