Top patru alimente care provoacă inflamație. Care sunt alternativele pe care le putem consuma

Top patru alimente care provoacă inflamație. Care sunt alternativele pe care le putem consuma
Sursă foto: Pixabay

Inflamația este un proces care mărește fluxul de sânge către o zonă afectată a corpului și aduce celule ale sistemului imunitar pentru a o vindeca. Deși este ceva normal, acest proces poate provoca disconfort, iar inflamația cronică poate deteriora celulele sănătoase și poate crea o serie de simptome neplăcute, cum ar fi rigiditatea articulațiilor, durerea musculară și problemele digestive.

Inflamația este complicat de combătut

Dr. Jacqueline Wolf, gastroenterolog și profesor asociat de medicină la Școala Medicală Harvard, a explicat că inflamația este complicat de combătut, deoarece „poate fi cauzată de mulți factori incontrolabili, precum bolile autoimune sau expunerea la toxine”, conform G4food.ro.

Totuși, studiile din ultimii ani au arătat că alimentele au un impact major în procesul de inflamație. În timp ce unele alimente scad bacteriile antiinflamatorii din intestin, altele produc compuși care scad inflamația și îmbunătățesc vindecarea.

Alimente care trebuie evitate și alternativele lor

Carnea grasă este pe lista alimentelor care provoacă inflamație. Cercetările arată cum carnea grasă, precum cea de vită, porc și miel, este asociată cu inflamația de grad redus. Grăsimile animale și saturate pot modifica bacteriile intestinale prin creșterea lipopolizaharidelor, care pot declanșa inflamația.

Specialiștii ne recomandă să consumăm carne albă de pui și curcan, care este săracă în grăsimi saturate, dar și pește, care este bogat în acizi grași omega-3 și alți compuși care produc substanțe ce reduc inflamația.

Alimentele ultraprocesate nu sunt recomandate, deoarece trec prin procese precum extrudarea sau modelarea și tind să conțină multe aditivi sau substanțe extrase din alimente. Acestea conțin cantități mari de grăsimi saturate, sare și zahăr adăugat, care sunt asociate cu inflamația.

În schimb, recomandările medicilor vizează fructe, legume și cereale integrale, care sunt mult mai nutritive și benefice. Fructele și legumele proaspete sunt bogate în compuși numiți polifenoli care inhibă inflamația. Alimentele din cereale integrale conțin antioxidanți din tărâțele și germenii de grâu și pot fi antiinflamatoare.

Băuturile îndulcite sunt asociate cu diabetul, obezitatea și bolile cardiovasculare, de aceea se recomandă eliminarea lor și consumarea ceaiului sau a cafelei, care a fost demonstrată că reduce inflamația în unele studii.

Uleiurile de cocos și de palmier conțin niveluri ridicate de grăsimi saturate, care pot reduce diversitatea intestinală și acizii grași liberi, rezultând potențial o creștere a inflamației. Acestea se regăsesc în alimente procesate, precum fursecurile.

O alternativă a acestor uleiuri sunt cele de măsline și in. Uleiul de măsline extravirgin este sărac în grăsimi saturate și conține polifenoli și alte substanțe antioxidante și antiinflamatoare. Uleiul de in este sărac în grăsimi saturate și bogat în acizi grași omega-3 antiinflamatori.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`