Top 5 beneficii pentru sănătate ale lămâii. Ce riscuri pot reduce

Top 5 beneficii pentru sănătate ale lămâii. Ce riscuri pot reduce
Sursa foto: Freepik / @KamranAydinov

Lămâile sunt mai mult decât o simplă garnitură, de fapt, globurile galbene vibrante au beneficii pentru sănătate care pot avea un impact pozitiv asupra multor părți ale corpului.

Lămâile sunt bogate în antioxidanți, cum ar fi vitamina C

Lămâile sunt o sursă abundentă de compuși vegetali cu proprietăți antioxidante, cum ar fi vitamina C și flavonoidele. Sucul de la o lămâie oferă peste o treime din cantitatea zilnică recomandată de vitamina C, notează Lacy Puttuck, RDN, dietetician înregistrat în Las Vegas. Vitamina C este renumită asociată cu susținerea funcției imunitare sănătoase, dar face mult mai mult decât să prevină răceala obișnuită. Potrivit unei analize, vitamina C ar putea reduce riscul de boli cronice precum diabetul, vindeca țesuturile rănite și poate sprijini sănătatea inimii prin prevenirea aterosclerozei, scrie RealSimple.

Lămâile impulsionează producția de colagen

Vitamina C este un ingredient popular de îngrijire a pielii pentru capacitatea sa de a lumina pielea plictisitoare, de a lupta împotriva radicalilor liberi și de a crește producția de colagen. Îl vei găsi în multe seruri și creme, dar poți să dublezi beneficiile vitaminei C pentru sănătatea pielii prin ingerarea nutrienților.

„Vitamina C din lămâi este o componentă cheie a producției de colagen în organism”, explică Puttuck.

Colagenul este un tip de proteină care conferă pielii structura și elasticitatea. Pielea conține și creează în mod natural colagen, dar producția de colagen scade odată cu vârsta . Deci, consumul de alimente bogate în vitamina C, cum ar fi lămâile, poate oferi pielii un aspect mai tânăr, subliniază Puttuck.

Lămâile ajută la creșterea absorbției fierului

Poate ați auzit că ar trebui să combinați vitamina C cu alimente bogate în fier și iată de ce. Corpul nu absoarbe de fapt toți nutrienții din alimente. Cercetătorii estimează că putem absorbi între 25 și 30% din fierul hem din proteinele animale precum carnea, dar 1 până la 10% din fierul non-hem din surse vegetale. „Asocierea alimentelor bogate în vitamina C, cum ar fi lămâile, cu surse de fier pe bază de plante poate ajuta la îmbunătățirea absorbției fierului”, explică Mia Syn, RDN , un dietetician înregistrat în Charleston, Carolina de Sud. Potrivit unui studiu , combinarea vitaminei C și a fierului ar putea chiar ajuta la prevenirea anemiei cu deficit de fier la femeile tinere.

Lămâile furnizează fibre alimentare

Dietele bogate în fibre sunt asociate cu un risc redus de anumite boli, cum ar fi bolile de inimă. Cu toate acestea, doar 5% dintre americani îndeplinesc în prezent recomandările privind aportul de fibre. O cană de lămâi oferă aproape 6 grame de fibre . Potrivit Academiei de Nutriție și Dietetică , femeile au nevoie de aproximativ 25 de grame de fibre pe zi, iar bărbații au nevoie de aproximativ 38 de grame de fibre pe zi. Lămâile conțin un tip de fibre solubile numite pectină, care poate sprijini gestionarea zahărului din sânge și poate ajuta la scăderea colesterolului, spune Bonnie Roney, RD , un dietetician din Tampa. Cu toate acestea, fibrele se găsesc doar în lămâile întregi, nu în sucul de lămâie.

Lămâile ar putea preveni pietrele la rinichi

Pietrele la rinichi sunt dureroase, dar există câteva modalități de a le preveni. Menținerea hidratării este considerată cea mai bună modalitate de a preveni formarea pietrelor la rinichi, așa că asigurați-vă că beți multă apă. Adăugarea unui strop de lămâie în apă ar putea ajuta, de asemenea. Lămâile conțin acid citric, care ar putea ajuta la descompunerea pietrelor la rinichi mai mici. Consumul de apă cu lămâie este un remediu comun pentru prevenirea pietrelor la rinichi și există unele cercetări care îl susțin, potrivit Școlii de Medicină Harvard.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
23:56 - Un accident grav de circulație a avut loc joi seară în Cluj. Cinci tineri, printre care o adolescentă de 15 ani, au fost transportați la spital
23:53 - Ursula von der Leyen a anunțat un ajutor de 10 miliarde de euro pentru ţările afectate de inundaţii
23:37 - Rareș Bogdan, despre amendamentul care-l ajută pe Iohannis să candideze la parlamentare: Nu lăsăm pe nimeni în urmă. Ne respectăm președinții de partid și de țară. Privim spre viitor
23:27 - Țara din Europa care va limita folosirea limbii ruse. Nu va mai putea fi folosită la locurile de muncă sau pe bancomate
23:14 - Cum a scăpat Mario Iorgulescu de pedeapsa de 13 ani și 8 luni de închisoare. Motivare: Nu a intenționat să omoare pe cineva / Opinia separată a unui judecător: Tânărul era beat, drogat, conducea cu viteză excesivă, a trecut pe roșu
23:00 - Cât costă o vacanță de șapte zile, la un hotel all inclusive în prima vacanță a elevilor. Unele destinații deja nu mai au locuri
22:39 - Bogdan Paraschiv (Partida Romilor): Am auzit încă de acum 6 – 7 luni că e posibil ca Iohannis să candideze la parlamentare (VIDEO)
22:33 - Momente de groază la bordul unui avion. În timpul zborului, pasagerii au început să „sângereze din gură și din urechi”
22:07 - Diana Buzoianu (USR) acuză PNL de ipocrizie în relația cu Nicușor Dan: L-au atacat atâtea luni și acum îl caută. Teatru ieftin pentru voturi (VIDEO)
22:02 - Țuțuianu: Iohannis a tot căutat un loc de muncă bun și cald, după ieșirea din mandat. Probabil candidatura lui la Senat e susținută de Ciucă pentru un fel de întoarcere a unor servicii pe care i le-a făcut președintele în ultimii ani (VIDEO)