Câinii sunt considerați cei mai buni prieteni ai omului. Mai mult decât un animal de companie, câinele poate deveni cu ușurință un membru al familiei, pentru că are nevoie de toată atenția și afecțiunea stăpânului.
Dacă ești în căutarea unui animal de companie care să fie blând, să se înțeleagă bine cu copiii și să nu necesite o dietă pretențioasă, iată care sunt recomandările specialiștilor.
Vă prezentăm Top 10 cele mai populare rase de câini din lume:
1.Labrador
No water at the river in our area yet, but the back field has given up the snow for water. Sophie thinking, ‘well it’s not the river but this is still nice’. #Sophie #dogsoftwitter #labrador pic.twitter.com/N8vYZqVoqQ
— Harry Foster (@harry_fosters) March 11, 2020
Labradorul este ușor de dresat, inteligent și plin de energie. La maturitate, acest câine poate ajunge la o înălțime de 50 – 60 centimetri și o greutate de 30 kilograme. În trecut, labradorii erau folosiți la vânătoare și ajutau pescarii din Newfoundland (Canada) să scoată plasele de pește din apă. Comportamentul lor afectuos i-a transformat, treptat, într-un animal ideal de companie. Astăzi, labradorii sunt folosiți și în calitate de călăuze pentru orbi, surzi sau alte persoane cu handicap.
Foarte inteligenți și loiali, labradorii au nevoie de provocări fizice și mentale pentru a se menține în formă și pentru a-și consuma energia. Adoră să se joace, sunt rapizi și atletici, preferă compania oamenilor și nu se simt bine dacă sunt lăsați singuri mult timp.
2.Golden Retriever
Deși mulți oameni confundă rasa Labrador Retriever cu Golden Retriever, există o serie de aspecte care diferențiază cele două rase. Astfel, cu toate că ambele rase au fost crescute pentru vânătoare, câinii Golden Retriever au blana mai lungă și mai pufoasă, iar aceasta este doar una dintre diferențele semnificative. În plus, cățeii din rasa Labrador Retriever sunt mai dominanți și mai independenți decât Golden Retriever.
Golden Retriever a luat naștere în Scoția prin combinarea a două rase canine, respectiv Retrieverul Galben și Tweed Water Spaniel, ambele rase fiind dispărute în acest moment. Golden Retriever-ul este un câine de talie medie, robust, atletic, agil și bine proporționat. Iubește apa și posedă o abilitate înnăscută de salvator în diverse situații critice. Foarte ușor de dresat, acest câine este calm, blând, răbdător și adoră copiii. Loialitatea și dorința de a face mereu pe plac stăpânului sunt alte calități ce îl recomandă în topul celor mai populare rase de câini. În plus, este un ghid de încredere pentru persoanele cu diverse dizabilități sau handicapuri.
Câinii Golden Retriever se află constant pe locurile fruntașe în topul celor mai îndrăgiți câini de companie adresați familiei, fapt ce a contribuit la popularitatea lor.
3.Border Collie
Câinii din rasa Border Collie sunt considerați extrem de inteligenți, loiali, blânzi și iubesc copiii. Cu o înălțime de 50 centimetri și o greutate cuprinsă între 12 – 20 kg, acest câine este sănătos și rezistent, fără sensibilități medicale.
În trecut, câinii Border Collie erau folosiți în Anglia și Scoția pentru a păzi turmele de oi. Datorită faptului că posedă un simț al mirosului foarte dezvoltat, în prezent această rasă de câini este folosită pentru a salva turiștii pierduți în zonele montane, dar și pentru detectarea narcoticelor sau a bombelor.
Fiind extrem de energici și receptivi, acești câini au nevoie de atenție constantă din partea stăpânilor și de un program zilnic de exerciții fizice care să îi mențină într-o stare bună de sănătate.
4.Ciobănesc German
Câinii din rasa Ciobănesc German sunt destul de rezervați -nu își fac prieteni imediat, dar, odată ce se împrietenesc cu oamenii, sunt extrem de loiali și afectuoși. Nu sunt agresivi, însă atunci când sunt amenințați, iau atitudine și devin foarte protectori, ceea ce îi transformă în câini de pază excelenți.
Câinii din această rasă sunt folosiți în poliție și în serviciile vamale, pentru că adoră exercițiile fizice zilnice, sunt alerți și se bucură dacă li se desemnează anumite sarcini. Au o energie debordantă și instincte naturale de protecție și supunere, alături de o inteligență ascuțită. Deși preferă activitățile solicitante, câinii din rasa Ciobănesc German pot fi animale de casă loiale si deosebit de iubitoare, pentru că se adaptează ușor în orice mediu. Totuși, nu le place să fie lăsați singuri mult timp și adoră să interacționeze constant cu familiile lor.
Ciobănescul German se numără printre cele mai populare rase de câini din SUA, pentru că poate fi atât un prieten de nădejde cât și un paznic și protector de încredere.
5.Bulldog
În trecut, câinii din rasa Bulldog erau foarte agresivi, iar în Marea Britanie erau folosiți la vânătorile de tauri. Odată cu interzicerea vânatului, oamenii au început să dreseze acești câini, care au ajuns astăzi să fie foarte îndrăgiți și extrem de populari. Astfel, în 2015, în SUA, bulldog-ul a fost cea mai populară rasă de câine. În plus, bulldog-ul se situează pe primele loc în topul celor mai căutați câini de pe internet.
Bulldog-ul englez este un câine de dimensiune medie, cu un aspect inedit datorită chipului său plin de încrețituri. Docil, prietenos și ușor sedentar, acest câine are reputația unui gurmand, fapt demonstrat și de constituția sa fizică. Este masiv, are un corp îndesat și picioare scurte, dar puternice. Bulldogii salivează excesiv, latră destul de rar, dar sunt calmi și rezervați, fiind animale ideale de companie pentru persoanele mai puțin active.
6.Husky Siberian
Originar din Siberia, unde a fost crescut de către eschimoși pentru a trage săniile și pentru vânătoarea de reni, câinele Husky este foarte puternic și inteligent. Ochii săi de un albastru intens îl diferențiază de alte rase, oferindu-i originalitate și o frumusețe aparte. Poate ajunge la o greutate de 20 – 27 kg și o înălțime de 50 – 60 cm.
Câinele Husky este inteligent, docil, sociabil, foarte iubitor și plin de energie. Cu toate acestea, se poate dovedi destul de încăpățânat în anumite situații, pentru că are propria gândire și uneori refuză să execute o comandă dacă nu îi înțelege rostul. De aceea, dresajul se poate dovedi dificil uneori, însă recompensele alimentare funcționează de minune. Pentru că sunt plini de energie, adoră activitatea fizică în fiecare zi. Câinii Husky pot fi parteneri ideali la jogging.
Având în vedere că latră puțin și se împrietenesc ușor cu toată lumea, câinii Husky nu se potrivesc în rolul de câine de pază. Cu toate acestea, pot deveni companioni loiali, blânzi, jucăuși, care adoră copiii. Câinii din această rasă sunt plini de veselie și de viață, trăind în strânsă relație cu membrii familiei.
Blana acestor câini este foarte deasă, fiind adaptată climatului arctic. De aceea, este important ca Husky să nu depună mult efort în zilele caniculare de vară.
7.Yorkshire Terrier
Yorkshire Terrier este un câine de talie mică, iar în trecut era folosit ca înlocuitor al pisicii, pentru a prinde șobolani. Popularitatea sa a crescut la finalul Epocii Victoriene, în Anglia, când câinii din această rasă au devenit animale de companie la casa regală. In 1872, Yorkshire Terrier a fost adus și în Statele Unite ale Americii, iar de atunci a devenit foarte cunoscut.
Are o greutate cuprinsă între 3-7 kg și o înălțime de 17-20 cm. Este un câine încrezător, curajos, inteligent și independent, care de multe ori ignoră limitele impuse de statura minionă și atacă alți câini de talie mare. Yorkshire Terrier nu este la fel de înnebunit după copii precum alte rase, însă, atâta vreme cât nu îi este invadat teritoriul și nu este tratat ca o jucărie, câinele nu le va cauza nicio problemă. De-a lungul timpului, există toate șansele ca acest patruped să devină un prieten loial și un partener de joacă excelent.
Câinii din rasa Yorkshire Terrier sunt foarte populari pentru că posedă toate calitățile unor câini de talie mare, dar într-o formă miniaturală. Aceștia își canalizează toată energia pe stăpân, oferind iubire necondiționată. Exemplarele tipice adoră să se joace la nesfârșit și au o energie inepuizabilă când vine vorba de aventură și noi descoperiri.
8.Pudel (Caniche)
Numele acestei rase canine provine de la cuvântul german „pudeln” care înseamnă „a se arunca în apă”. Astfel, câinii din rasa pudel sunt celebri pentru abilitățile de înotători înnăscuți. Această rasă a fost inițial folosită pentru a recupera diverse obiecte pierdute în apă. De-a lungul timpului, pudelul a devenit foarte popular în Franța, în timpul domniei lui Ludovic al XVI-lea, când a fost considerat câine național și a primit denumirea de „caniche” sau „câinele-rață”.
Pudelul este un câine alert, activ, inteligent, credincios, având aptitudini de supunere, agilitate, de urmărire sau de turmă. Este ușor de dresat și îl regăsim în patru categorii de mărimi: standard (45 – 60 cm), mediu (35 – 45 cm), miniatură (28 – 35 cm) și toy (24 – 28 cm).
Pudelii sunt câini afectuoși, dornici de comunicare și sociabili cu toată lumea, inclusiv copiii. La fel ca majoritatea câinilor, pudelii se bucură de exerciții fizice zilnice, cum ar fi joaca sau plimbările. Pudelii au blana ondulată care necesită multe ore de periaj săptămânal, uneori peste 10 ore. De aceea, mulți pudeli sunt tunși scurt pentru o întreținere mai ușoară. Un alt dezavantaj al acestei rase este că, de-a lungul vieții, pudelii pot întâmpina anumite probleme de sănătate precum boala lui Addison, cataracta, boli cardiace, hepatita sau probleme gastrice.
9.Beagle
Personalitatea veselă și jucăușă a câinilor din rasa Beagle îi recomandă cu ușurință în topul celor mai populare rase canine. Originar din Anglia, acest câine era folosit la vânătoare de iepuri încă din secolul al XIV-lea, datorită simțurilor sale foarte dezvoltate.
Beagle este un câine de talie mică, are părul scurt și urechi lungi, care atârnă pe lângă cap. Poate atinge o greutate de 10 – 11 kg și o înălțime de aproximativ 33 -40 cm. Deși câinii din rasa Beagle pot fi încăpățânați și greu de dresat uneori, ei compensează prin personalitatea lor jovială, reușind întotdeauna să aducă buna dispoziție și zâmbetul pe buzele stăpânilor.
Având o energie debordantă, câinii din rasa Beagle sunt prietenoși, afectuoși, loiali și manifestă o curiozitate copilărească. Coada lor este în permanentă pendulare. Se înțeleg de minune cu copiii și cu alți câini, fiind companioni inteligenți, blânzi și docili.
Deși nu este un câine agresiv, Beagle-ul are un lătrat prelung prin care își anunță stăpânul de prezența eventualilor intruși. Atunci când îl scoateți la plimbare, este important să îl țineți mereu în lesă, altfel veți fi nevoiți să alergați după el sau chiar să îl pierdeți.
10.Chihuahua
Chihuahua se numără cu siguranță printre cele mai populare rase de câini, fiindu-i dedicată chiar și o piesă devenită hit. Sunt ideali pentru a locui în apartament, dar au nevoie constantă de grijă și multă afecțiune, comportându-se uneori ca niște copii. În trecutul îndepărtat, Chihuahua a fost un câine venerat, iar arheologii au găsit rămășițele acestor patrupede în mormintele antice.
Este un câine de talie foarte mică, având o înălțime de 15 – 25 cm și o greutate cuprinsă între 1,8 – 2,7 kg. Se împacă destul de bine cu pisicile, dar nu tolerează alți câini sau copii, pentru că adoră să fie mereu în centrul atenției și uneori devine chiar gelos.
Chihuahua este un câine extrem de devotat și stabilește o relație foarte puternică de atașament față de stăpânul său. Firea lui creativă și curioasă îl îndeamnă să găsească diferite metode prin care să dobândească atenția celor din jur. Câinii din această rasă sunt îndrăzneți, curajoși, mereu alerți și interesați de tot ceea ce se petrece.
De obicei, Chihuahua este un câine rezistent și sănătos, care nu întâmpină multe probleme de ordin medical. Adoră să stea tolănit la soare ore întregi, însă este recomandat să evite vremea caniculară. Fiind dotat cu o inteligență deosebită, acest câine va fi credincios stăpânului până la moarte și va face tot posibilul pentru a-i face întotdeauna pe plac.