Preşedintele PMP, Eugen Tomac: Poziţia Comisiei de la Veneţia este una corectă. Mecanismul de numire a şefilor de Parchete trebuie regândit
Preşedintele PMP, deputatul Eugen Tomac, salută opinia preliminară emisă de Comisia de la Veneţia privind modificările efectuate la legile justiţiei. Tomac arată că poziţia comisiei este una corectă, bazată pe o „evaluare temeinică din teren”.
Deputatul PMP subliniază că mecanismul de numire a procurorilor şefi trebuie regândit astfel încât aceştia să-şi poată desfăşura activitatea fără niciun fel de ingerinţe din partea politicului.
„Poziţia Comisiei de la Veneţia este una corectă, pentru că a evaluat lucrurile cunoscându-le temeinic din teren. Doi, îngrijorările cu privire la mecanismul de numire a şefilor de Parchete, iarăşi este o abordare corectă pentru că ultimele decizii ale Curţii Constituţionale cu privire la acest mecanism arată vulnerabilităţile unui sistem care poate cu foarte multă uşurinţă să fie transformat într-un sistem controlat de decidenţii politici. Şi, tocmai de aceea mecanismul trebuie să fie unul regândit, astfel încât independenţa Justiţiei să fie garantată, iar procurorii să-şi poată desfăşura activitatea fără niciun fel de ingerinţe din partea politicului”, a declarat Eugen Tomac pentru Agerpres.
Preşedintele PMP subliniază că procurorii nu pot „să depindă de voinţa unui ministru al Justiţiei, ci trebuie să aibă confortul necesar că sunt independenţi şi nu răspund decât în faţa legii şi a propriei conştiinţe”.
„Deci, din acest punct de vedere, cred că punctul de vedere al Comisiei de la Veneţia nu mai poate fi ignorat şi, iată, că avem în faţă o nouă problemă pe care trebuie să o gestionăm cu maturitate, nu în funcţie de ambiţiile unui lider politic cum este Liviu Dragnea”, a mai declarat Tomac.
Comisia de la Veneţia a publicat o opinie preliminară privind moficarea legilor justiţiei cerând României să renunţe la mai multe articole din pachetul legislativ.
Printre articole criticate de către Comisia de la Veneţia se numără cel privind numirea şi revocarea procurorilor-şefi de la DNA, DIICOT şi Parchetul General. În această privinţă, oficialii europeni au cerut să fie menţinut rolul preşedintelui şi al CSM pentru a echilibra influenţa ministrului Justiţiei. (Detalii AICI)