Tolontan: După tragedia de la Colectiv, a existat o operațiune de PR care a impus sentimentul de siguranță, dar ascunzând niște lucruri (VIDEO)

Tolontan: După tragedia de la Colectiv, a existat o operațiune de PR care a impus sentimentul de siguranță, dar ascunzând niște lucruri (VIDEO)

Jurnalistul Cătălin Tolontan a vorbit în emisiunea Dosar de Politician, moderată de Silviu Mănăstire pe B1 TV, despre semnele de întrebare pe care le ridică declarațiile și atitudinile pe care le-au avut autoritățile după producerea tragediei de la Colectiv.

Și noi am fost contactați de părinți. Ei vor da în judecată statul român. Vor fi procese serioase, importante intentate statului.

Se știe că a ajuns faxul celebru cu o lună înainte la pompieri. Am săpat să vedem cum funcționează sistemul, de ce nu s-au dus pompierii acolo. Faxul a ajuns la pompieri, dar la partea de intervenție, nu de prevenire. Ne-am întrebat de ce nu au fost curioși să vadă ce-i cu acest club.

Noi am luat post cu post să vedem care a fost cronologia declarațiilor. A reieșit că statul nu are nicio responsabilitate. Arafat a fost întrebat acum o săptămână cine l-a anunțat că pompierii nu au știut și nu a putut să răspundă punctual. Pompierii nu cercetaseră. De ce au declarat pompierii prin Arafat că nu știau, deși nici nu parcurseseră zona de arhivă? S-au grăbit să ne asigure că de vină sunt alții, nu statul. A fost o operațiune de PR care a impus sentimentul de siguranță publică, dar ascunzând niște lucruri.

Spitalul de Arși este singurul acreditat. Acei oameni ne spun că nu este un protocol național, apoi vine Ministerul Sănătății și spune că e un protocol. Dacă nu știu specialiștii, știți voi? Arătați protocolul dacă există. Întrebăm asta pentru că la Arși s-au operat într-un fel, la Universitar într-un altfel și tot așa.

Sunt infecții în toate spitalele din lume, dar proporția e mult mai mare și părinții și rudele ar fi trebuit să știe, să li se spună că au șanse mai mari în străinătate. E o întrebare bună de ce să nu se ducă și restul de 200 de arși operați în fiecare an.

Cred că au aflat de procesele care se pregătesc pentru că se știe în spitale. Părinții cer acte de la IML,  știu că ei (răniții) au fost infectați cu germeni, bacterii, există deja o corespondență oficială între spitale, avocați și părinți.

Arafat a spus că a fost mințit. Cine l-a mințit? Pentru că statul nu avea informația de la pompieri, de la arhivă, din documente, și nu a avut câteva zile, că pompierii nu știau de acest club. De ce te grăbești să anunți că pompierii nu aveau nicio treaba când pe ei nu i-a întrebat nimeni?

Nu avem ordinea în care au venit ambulanțele și minutele. Nu s-au dat niciodată. De ce nu le dau că a trecut o lună? E important să știm. Nu s-a spus dacă au respins oamenii BGS sau nu. Există mărturii că, de fapt, deși era o situație de criză, nu au fost lăsați să intervină.

Dacă pompierii nu au vrut să se ducă cu o lună înainte, atunci guvernul a avut o mare problemă.

La unul dintre spitale, în acea noapte, oamenii au fost duși și mutați într-o secție care nu a avut avizul Ministerului Sănătății. Era o secție goală care a fost dotată atunci cu paturi. A venit avizul mai târziu și s-a dezinfectat repede. Surse spun că a fost incredibil să se mobileze cu tot cu paturi o secție în seara repectivă. E o probblemă care nu s-a știu până acum.

Părerea mea în privința organizatorului și omului Arafat plin de vigoare și voință e aceeași. A făcut un lucru excepțional, dar toate reacțiile ne-au făcut să credem că ceva nu e în regulă. (…) Mi s-a părut disproporționată reacția lui. Culegând mărturii, mi s-a părut ca fiind un despot luminat și a atras obstrucția multora din sistem. A început să conducă atât de mulți oameni încât nu a putut conduce tot. Nu a delegat, a fost depășit. Pe mine m-a uimit postarea de acum patru zile în care explica românilor multe din contractele semnate de el peste capul celor din Minister, care nu erau de acord. Mi s-a părut postarea unui om încolțit”, a susținut Tolontan.

Tolontan: După tragedia de la Colectiv, a existat o operațiune de PR care a impus sentimentul de siguranță, dar ascunzând niște lucruri

#DIRECT_ONE_0y05le#

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
07:39 - Referendum București: Secțiile de votare s-au deschis, cetățenii răspund la trei întrebări importante
07:15 - Alegeri prezidențiale 2024. S-au deschis urnele de vot: Peste 18 milioane de alegători sunt aşteptaţi duminică la urne
23:59 - „360 de grade”, cu Alina Bădic. Vasile Bănescu: Părintele Dumitru Stăniloae vorbește despre ceva ce ne privește pe fiecare în parte. Din epava morală care ajungem uneori putem redeveni, cu ajutorul lui Hristos, oameni deplini (VIDEO)
23:39 - „360 de grade”, cu Alina Bădic. Vasile Bănescu: Dumnezeu l-a ales în felul Lui tainic pe părintele Arsenie Boca să fie unul dintre mărturisitorii creștini ortodocși în perioada cruntă a comunismului (VIDEO)
22:59 - Andreea Bănică, replică la comentariile răutăcioase pe care le-a primit după un concert: „Sunt sânii mei, ce să fac cu alea care nu au deloc și nu le sare nimic?” (VIDEO)
22:32 - Surpriză pentru Mihai Bendeac, după ce a cumpărat două covoare de pe Temu: „Sunt deosebit de prost” (VIDEO)
22:06 - Ungaria a publicat acordul privind extinderea Schengen: După aderare, România și Bulgaria vor continua controalele la frontierele terestre pentru cel puțin 6 luni
21:45 - Radu Drăgușin, lăudat după victoria Manchester City – Tottenham 0-4. Ce notă a primit fundaşul român
21:22 - Peste 200.000 de români din diaspora au votat până sâmbătă, ora 21.00: „Vreau să mă întorc în România, aș vrea să fie un loc mai bun pentru viitoarea mea familie”
20:54 - USR denunță cazuri de „alegători care sunt hărțuiți de Poliția lui Cătălin Predoiu pentru postări” din online. Ce spune Poliția (VIDEO, FOTO)