Tolontan continuă seria dezvăluirilor despre cazul Colectiv: Cifre care vorbesc despre cum au afectat sponsorizările controalele ISU

Publicat: 07 12. 2015, 12:31

Cătălin Tolontan continuă seria dezvăluirilor în cazul Colectiv. Într-un articol publicat pe tolo.ro, jurnalistul prezintă noi date despre responsabilitatea pompierilor în circumstanțele tragediei de la clubul bucureștean.

”Pentru cei 24 de sponsori menționați în revista Dealu Spirii nr 9, ediția 3/2014, în perioada 2012-2014 au fost emise un număr de 29 de avize de securitate la incendiu și 24 de autorizații de securitate la incendiu”, a comunicat sîmbătă ISU București-Ilfov, sub semnătura noului inspector șef, generalul de brigadă Gheorghe Pop, pentru sursa citată.

Mai axecat, din 24 de sponsori, 9 ceruseră autorizații și toți 9 au obținut autorizații pentru 24 de puncte de lucru.

Tolontan precizează că nu este vorba despre toți sponsorii pompierilor, aceștia fiind de ordinal sutelor, ci doar despre cei care apar în numărul de septembrie 2014 al revisteai Asociația pompierilor.

Printre sponsori apar mari companii multinaționale de construcție și utilități, precum Apa Nova sau Strabag. Apare magazinul lui Dorin Cocoș, Titan Shopping Center, sau mall-ul din Băneasa, prin societatea mamă Băneasa Developments SRL. Apar Banca Raiffeisen, firma Euro Construct și Anchor Group, corporația care deține mall-ul Plaza România.

“Toți cei care au cerut au fost autorizați. Restul aveau deja autorizații sau nu aveau nevoie”, a precizat ISU.

Vreme de trei ani, la acești 24 de sponsori au fost, în total, 12 controale de prevenire. 

O altă neregulă descoperită de jurnalişti se referă la lipsa recunoaşterilor din teren, vreme de aproape 5 ani. În lipsa benzinei, pompierilor de la Intervenție li s-a ordonat de la IGSU să nu mai facă vreme de patru ani recunoașterile la care erau obligați prin Ordinul ministrului de Interne nr. 1134 din 2006.

Totul a fost scos la iveală după ce mai mulți inspectori ISU au declarat că în anii 2012-2014 li se impusese de către șefi un plan de “cules sponsorizări”, care se făceau fie prin Asociații, fie direct prin ISU.

În urma controalelor, 7 dintre sponsori au primit avertisment și 4 au fost amendați cu amenzi de cîteva sute de lei.

În schimb, ISU oferea firmelor care îi sponsorizau pe pompieri favoruri la eliberarea de autorizații și la controale.

”Sponsorizările fac parte din lanțul de vinovății care au dus la catastrofa de la clubul Colectiv”, a declarat magistratul care a judecat arestarea pompierilor George Matei și Antonina Radu.

Sponsorizările au loc la nivelul întregii țări. În București, sponsorii privilegiați erau trecuți în revista Asociației Pompierilor. Redactorul șef al revistei era chiar Stelian Duduș, șeful ISU din momentul în care cei doi pompieri acum reținuți și trimiși în judecată au fost, potrivit procurorilor DNA, în control pe cont propriu la Colectiv.