Toboșarul de la Blur spune că legea britanică privind moartea asistată este „psihopată”. Dave Rowntree a trecut printr-o experiență traumatizantă cu fosta sa soție

Toboșarul de la Blur spune că legea britanică privind moartea asistată este „psihopată”. Dave Rowntree a trecut printr-o experiență traumatizantă cu fosta sa soție
Sursa foto simbol: Pixabay

Toboșarul Blur, Dave Rowntree, a atacat legea britanică privind moartea asistată pe care a descris-o drept „psihopată”, când a vorbit pentru prima dată despre alegerea fostei sale soții bolnave în stadiu terminal de a-și lua viața la Dignitas, în Elveția, scrie The Guardian.

O schimbare a legii ar permite adulților care mai au doar câteva luni de viață să-și pună capăt propriilor vieți

Rowntree a spus că alegerea cu care se confruntă muribunzii care se confruntă cu suferințe extreme a fost „brutală”, iar incriminarea morții asistate l-a făcut „extrem de furios”, deoarece a cerut o schimbare a legii pentru a permite adulților care mai au doar câteva luni de viață să li se acorde ajutor să le pună capăt propriilor vieți.

Rowntree, în vârstă de 60 de ani, a fost căsătorit cu Paola Marra în anii 1990, după ce a cunoscut-o pe scena muzicală din Camden. A susținut-o înainte de a se deplasa singură la Zurich, în martie 2024, după ce a fost diagnosticată cu cancer intestinal terminal.

După mai multe serii de tratamente și intervenții chirurgicale dificile, ea a ajuns la concluzia că nu vrea să se confrunte cu o moarte incertă și probabil dureroasă, agravată de faptul că era alergică la analgezice puternice.

El a spus că a folosit cuvântul „psihopat”, deoarece legea actuală nu arată „absolut nicio empatie pentru cel care suferă”.
Rowntree se alătură cererilor de modificare a legii în perioada premergătoare publicării luna viitoare a unui proiect de lege care propune legalizarea morții asistate în Anglia și Țara Galilor sub controale stricte.

Soția lui Rowntree a suferit din cauza unor dureri atroce în ultima perioadă a vieții sale

Opinia publică sprijină în mod constant Marea Britanie să se alăture Australiei, Noii Zeelande și mai multor state din SUA pentru a permite sinuciderea asistată a adulților bolnavi în stadiu terminal.

Într-un interviu emoționant, Rowntree, care și-a pierdut și tatăl, John, din cauza cancerului intestinal în acest an, a spus despre status quo-ul legal: „Sistemul se spală pe mâini de problemele dificile.

Ăsta este scopul statului. Statul poate declara și război… Dar dacă dacă statul nu va lua astfel de decizii dificile, ce dracu de rost mai are statul? „Legea de acum este psihopată, pentru că scopul acestui lucru [ar trebui să fie] să încercăm să facem lucrurile mai ușoare pentru adevărata victimă – persoana bolnavă în stadiu terminal.”

Rowntree a spus că a încercat inițial să o convingă pe Marra să nu meargă în Elveția, în speranța că moartea ei ar putea fi mai confortabilă acasă, la Londra.

El s-a oferit să o însoțească la Zurich, în ciuda posibilității de a fi urmărit pentru că ar asista la sinucidere în conformitate cu legile actuale. Ea a refuzat, dar odată ajunsă în Elveția, l-a sunat și l-a rugat să meargă totuși să fie alături de ea.

Rowntree a povestit că ea i-a spus: „Nu știu dacă pot face asta singură”. A început să caute zboruri, dar ea s-a răzgândit, l-a sunat din nou și a murit singură a doua zi dimineață. Ea îl îndemnase pe Rowntree să lupte pentru o schimbare a legii.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`