Toate secţiile spitalelor din județul Mureș care sunt racordate la prize de oxigen sunt verificate de de echipe mixte formate din reprezentanţi ai Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) ”Horea” al judeţului Mureş, ai Inspecţiei de Stat pentru Controlul Cazanelor, Recipientelor sub Presiune şi Instalaţiilor de Ridicat (ISCIR) şi ai Direcţiei de Sănătate Publică (DSP).
Prima secţie ATI verificată este Unitatea de Suport Medical COVID-19 din Târgu Mureş.
„Prin verificările pe care le desfăşurăm urmărim inclusiv documentele de instruire pentru personalul medical care îşi desfăşoară activitatea în secţiile de terapie intensivă şi vor fi verificate, de asemenea, cu sprijinul ISCIR, echipamentele atât cele de gaze medicale, cât şi echipamentele care se utilizează în situaţii de urgenţă. În situaţia în care echipamentele respective sunt defecte sau funcţionează cu defecţiuni, instalaţiile prezintă defecţiuni la utilizare, pot apărea situaţii potenţiale care să determine apariţia unor incendii sau la apariţia unor explozii. În mediile bogate în oxigen se poate întâmpla ca un eventual incendiu, un început de incendiu, să se transforme ulterior într-o explozie”, a declarat colonel Mihai Pălăcean, şef Inspecţia de Prevenire din cadrul ISU Mureş.
Reprezentantul ISU a arătat că activităţile de control se vor derula toată săptămâna, astfel încât să fie verificate toate secţiile ATI din judeţul Mureş.
„Ordinele noastre se referă la verificarea cu atenţie a instalaţiilor, atât a celor de protecţie împotriva incendiilor, cât şi instalaţiile de intervenţie în situaţii de urgenţă, trebuie să existe, să fie verificate şi dotate în mod corespunzător. De asemenea, se verifică starea şi practicabilitatea căilor de acces şi mai ales căile de intervenţie în situaţiile de urgenţă de la secţiile ATI în mod special. Se verifică marcarea corespunzătoare a căilor de acces, dimensionarea corespunzătoare şi utilizarea acestora în situaţii de urgenţă”, a precizat colonel Mihai Pălăcean.
Managerul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu Mureş, dr. Claudiu Puiac, a arătat că aceste verificări sunt binevenite deoarece pot identifica şi aspecte care trebuie corectate şi astfel personalul medical şi pacienţii să fie în siguranţă.
„Aceste controale au fost declanşate ca urmare a evenimentului nefericit care a apărut la Spitalul Judeţean din Piatra Neamţ, la Secţia de Anestezie Terapie Intensivă. Reprezentanţii ISU au început controlul la această unitate de suport extern a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu Mureş, unde există 35 de pacienţi internaţi. Eu văd acest control foarte binevenit, având în vedere că dorim să extindem această capacitate la 40 de pacienţi de terapie intensivă. Ca urmare, din punctul meu de vedere, acest control ISU nu trebuie văzut ca un control, ci trebuie văzut ca o modalitate de a vedea lucrurile care trebuie corectate, dacă vor fi identificate, pentru că vorbim aici de exploatarea acestor gaze medicinale care au o inflamabilitate crescută şi trebuie să asigurăm atât siguranţa personalului medical care îşi desfăşoară activitatea, cât şi a pacienţilor, nu numai la această unitate de suport extern, ci şi pe secţiile de ATI şi pe secţiile spitalului unde există priză de oxigen”, a declarat dr. Cludiu Puiac.