Adresabilitatea bolnavilor COVID-19 la spital a început să crească, iar în medie sunt înregistrate cam 20 de internări pe zi, deși majoritatea cazurilor noi beneficiază în continuare de tratament în ambulatoriu și sunt în izolare la domiciliu, a atras atenția managerul Spitalului de Boli Infecțioase „Sfânta Parascheva” din Iași, dr. Florin Roșu, potrivit Ziarul de Iași.
Situația este în dinamică și la secția ATI COVID, unde luni era liber un singur pat.
„Am constat că timpul de aşteptare la ATI al bolnavilor cu formă medie de boală şi infecţie cu tulpina Omicron este acelaşi ca şi în cazul tulpinei Delta, adică 6-7 zile. Ceea ce face diferenţa este faptul că în cazurile Omicron vorbim de o infecţie a căilor respiratorii superioare, şi nu neapărat ale plămânilor, cum este la Delta. În momentul de faţă, vârsta bolnavilor de la ATI COVID este de la 49 de ani cel mai tânăr, la 80 de ani cel mai vârstnic. Toţi sunt nevaccinaţi, la fel şi bolnavii aflaţi pe celelalte saloane”, a declarat dr. Florin Roşu.
Numărul pacienților COVID-19 a crescut și la Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii „Sfânta Maria” din Iași, ajungând la 23 cu toate că nu demult era de trei ori mai mic.
Municipiul Iași era luni la o incidență de 3,66. În schimb, la nivel județean, rata de infectare rămâne deocamdată sub pragul de 3, fiind la 2,55.
La prânzul zilei de luni, numărul total de pacienți COVID-19 din unitățile sanitare de profil de la nivel național era de 4.027, în creștere cu 380 față de ziua anterioară. Din cei peste 4.000 de bolnavi, un număr de 485 erau în secțiile de Terapie Intensivă.