Toate informațiile despre formularul digital de intrare în România: Cine trebuie să-l completeze, când și cum. Explicațiile oficiale (VIDEO)

Toate informațiile despre formularul digital de intrare în România: Cine trebuie să-l completeze, când și cum. Explicațiile oficiale (VIDEO)

Formularul digital de intrare în România va deveni obligatoriu din 20 decembrie. Acesta va fi disponibil pe plf.gov.ro. Necompletarea documentului se sancționează cu amendă între 2.000 și 3.000 de lei. Guvernul a prezentat mai multe informații despre modul în care se completează acest formular, cum se folosește și care e utilitatea sa.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

Cine și cum completează formularul digital de intrare în România

Din 20 decembrie, formularul va trebui completat de către toate persoanele care intră în România și călătoresc cu avionul, trenul, mijloace de transport rutiere sau navale.

Acesta este generat electronic pe platforma plf.gov.ro. Pentru eliberarea sa e nevoie de autentificarea cu o adresă de e-mail, unde utilizatorul primește un link de acces. Persoana în cauză trebuie să completeze câmpurile cu datele solicitate, pașii fiind similari celor pentru generarea certificatului verde COVID.

Formularul trebuie completat cu maximum 24 de ore înainte de a intra în România sau în termen de 24 de ore de la trecerea frontierei.

Documentul nu trebuie tipărit, transmite Guvernul: „Persoanele care nu dețin o adresă de e-mail se pot adresa aparținătorilor sau unor persoane apropiate de încredere, pentru a completa formularul cu datele personale”.

„La intrarea în țară, după verificarea cărții de identitate/pașaportului, în sistemul informatic al Poliției de Frontieră va fi afișat dacă persoana a completat formularul”; se mai arată în informarea Guvernului.

Dacă membrii aceleiași familii călătoresc împreună, forumarul poate fi completat de un singur membru adult.

În cazul minorilor, forumarul trebuie completat de părinți, tutore sau reprezentantul legal.

Datele care se introduc în forumar:

CNP și celelalte date de călătorie pentru cetățenii care călătoresc cu carte de identitate românească.

Datele din pașaport sau din cartea de identitate, pentru persoanele care nu călătoresc în baza cărții de identitate românești.

În document trebuie precizată țara în care am călătorit, dar și statele pe care le-am tranzitat în ultimele 14 zile.

Odată salvat, formularul nu mai poate fi modificat. Dacă doriți să actualizați informațiile din formular, puteți să îl completați încă o dată și să salvați, mai explică Guvernul.

Toate formularele completate vor putea fi vizualizate în meniul „Listă formulare” din aplicație.

Rolul formularului digital de intrare în România

Formularul este util deoarece ajută direcțiile de sănătate publică să identifice și să ia mai ușor legătura cu persoanele care au intrat în contact, în timpul călătoriei, cu un cetățean testat pozitiv cu coronavirus.

„Este un document care ne ajută să putem să localizăm rapid contacții unei persoane infectate și Direcțiile de sănătate publică să poată să facă rapid anchetele epidemiologice și să ia măsurile care se impun, de testare sau de izolare, după caz, a persoanelor infectate. Nu este altceva decât o procedură de identificare rapidă a contacților persoanelor infectate”, a declarat, miercuri, Alexandru Rafila (PSD), ministrul Sănătății.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`