Tudorel Toader întârzie să ia o decizie privind propunerea Adinei Florei la şefia DNA: Avizul negativ al CSM va fi discutat luni, apoi se va decide
Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, nu este decis dacă va merge mai departe cu propunerea Adinei Florei pentru funţia de procuror-şef al DNA sau va renunţa la ea ca urmare a avizului negativ dat de Secţia de Procurori din cadrul CSM.
Deşi înainte de discuţia din CSM anunţa că va trimite propunerea mai departe la preşedintele Klaus Iohannis indiferent de ce aviz va oferi Secţia de Procurori, Tudorel Toader pare să fie mai reticient după ce
Adina Florea a fost respinsă în CSM cu 6 voturi împotriva şi doar unul pozitiv.
„Avizul sectiei pentru procurori a CSM, referitor la desemnarea dnei Adina Florea in functia de procuror-sef DNA, a fost primit la MJ. Avizul va fi analizat in cursul zilei de luni, apoi se va decide referitor la procedura aflata in derulare !”, a scris Tudorel Toader, vineri dimineaţă, pe Facebook.
Luni, Secţia de Procurori a CSM a dat aviz negativ pe numirea Adinei Florea în fruntea DNA. Avizul este unul consultativ, dar ar putea cântări în decizia lui Klaus Iohannis. Preşedintele are voie să refuze o singură dată şi motivat propunerea făcută de ministrul Justiţiei.
Marţi, Tudorel Toader spunea că aşteaptă să vadă care sunt considerentele pentru care Consiliul Superior al Magistraturii a dat aviz negativ după audierea Adinei Florea, iar după ce va citi motivele acestui aviz va anunţa dacă merge cu propunerea la preşedintele Klaus Iohannis.
„Aştept să văd considerentele avizului, pentru că avizul este consultativ iar considerentele vin să aducă argumente decidentului. Vedem considerentele şi vedem ce vom face mai departe” a afirmat ministrul Justiţiei.
Adina Floreaeste procuror la Parchetul de pe lângă Tribunalul Constanţa, în prezent delegată la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Constanţa.
În proiectul cu care a candidat la selecţia de la Ministerul Justiţiei,Adina Florea, consideră că, pe lângă lucrurile bune, în activitatea procurorilor anticorupţie din ultimii ani s-au înregistrat şi destule abateri de la rigorile statului de drept.
În proiect sunt prezentate şi principalele disfuncţii şi vulnerabilităţi identificate în activitateaDNA, printre care plasarea activităţii în afara legii „prin activităţi de investigare care au depăşit limitele de competenţă prevăzute de Constituţie şi de legile organice”, şi diminuarea încrederii publice în instituţie „prin activităţi explicite de încălcare a principiilor care guvernează exercitarea funcţiei de procuror şef”.