Tudorel Toader, semnal negativ pentru Horodniceanu în lupta pentru şefia DIICOT: L-am întrebat despre problema achitărilor
Vineri au avut loc interviurile din cadrul concursului pentru ocuparea funcţiei de procuror-şef al DIICOT. Acestea au aavut loc în prezenţa ministrului Justiţiei, Tudorel Toader. Cei doi candidaţi sunt DanielHorodniceanu, actualul şef al DIICOT, şi Felix Bănilă, procuror la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bacău.
La finalul audierilor, a dat un semnal care ar putea fi interpretat a fi împotriva lui Tiberiu Horodniceanu, afirmând că l-a întrebat despre problema achitărilor sau cea a termenului de finalizare a dosarelor, semn că nu este foarte mulţumit de activitatea acestuia în primul mandat în fruntea instituţiei.
„Interviul a durat câte o oră pentru fiecare candidat. Au fost abordate probleme punctuale. Spre exemplu, domnul Horodniceanu a fost întrebat, printre altele, despre: problema achitărilor (cauze şi remedii), problema termenului rezonabil de finalizare a urmăririi penale (în condiţiile în care de 11 ani un dosar nu este încă finalizat) sau despre limitele libertăţii de exprimare ale magistraţilor”, a scris Toader pe Facebook.
Din comisia de interviu au făcut parte cinci membri, respectiv ministrul Justiţiei şi patru secretari de stat.
Conform reglementărilor legale în vigoare, procurorul-şef al DIICOT este numit de preşedintele României, la propunerea ministrului Justiţiei, cu avizul CSM. Numirea se face pe o perioadă de trei ani, cu posibilitatea reînvestirii o singură dată.