Titularizare 2020. Cum se desfășoară examenul cu peste 6700 de candidați

Titularizare 2020. Cum se desfășoară examenul cu peste 6700 de candidați

Potrivit Ministerului Educatiei, peste 6.700 de candidati sunt asteptati să susțină proba scrisa a examenului național de definitivare în învățământ care va avea loc miercuri, în 42 de centre de examen.

Proba scrisă va începe la ora 10.00 și va dura patru ore, cu respectarea tuturor normelor sanitare și de distanțare la accesul în săli și în timpul desfășurării examenului.

„Dintre cei 7.105 candidați înscriși la începutul anului școlar la 95 de discipline de examen, au fost admiși la proba scrisă 6.776 de candidați, care au îndeplinit cumulativ următoarele condiții: efectuarea unui stagiu de predare în specialitate de cel puțîn un an, calificativul pentru anul școlar în curs > sau > și media aritmetică a notelor obținute la inspecția la clasa și la evaluarea portofoliului profesional – minimum 8 (dar note nu mai mici de 7 la fiecare din probele respective)”, informează Ministerul Educației, precizând că, în contextul actual, candidații au avut posibilitatea să solicite echivalarea rezultatului obținut la ultima inspecție la clasă, susținută în calitate de cadru didactic calificat.
Au beneficiat de această măsură specială 803 candidați din totalul de 1.132 de candidați care nu aveau nicio inspecție susținută până la data de 11 martie, odată cu instaurarea stării de urgență pe teritoriul României.

Cum se desfășoară examenul de titularizare

„Conform Metodologiei-cadru de organizare și desfășurare a examenului național de definitivare în învățământ, în vederea susținerii probei scrise, candidații vor avea acces în sălile de examen, cel mai devreme, la ora 8:00 și, cel mai târziu, la ora 8:45, în baza unui act de identitate/pașaport valabil.

În acest sens, vor fi respectate toate măsurile specifice în vigoare, aplicabile în cazul examenelor naționale, referitoare la normele de acces în centrele de examen, pentru protejarea candidaților și a personalului implicat, în contextul situației epidemiologice determinate de răspândirea SARS-CoV-2. În fiecare sala de examen au fost repartizați maximum 10 candidați”, se mai arată în comunicatul emis de Ministerul Educației.

La fel că în anii anteriori, disciplinele de examen cu cel mai mare număr de candidați înscriși sunt: învățământ preșcolar în limba română (1.748 de candidați), învățământ primar în limba română (1.059), educație fizică și sport (837), limba și literatură engleză (369) și limba și literatură română (313).

Calendarul examenului de titularizare 2020

Subiectele, traducerea acestora în limbile minorităților naționale la solicitarea candidaților, precum și baremele de evaluare sunt asigurate de către Centrul Național de Politici și Evaluare în Educație și vor fi afișate, după susținerea probei scrise, pe site-ul subiecte.edu.ro și la avizierele centrelor de examen.

Primele rezultate vor fi afișate în data de 29 iulie în centrele de examen și pe site-ul definitivat.edu.ro.

Contestațiile se depun la centrele de examen, conform calendarului aprobat, în zilele de 29 iulie, după afișarea rezultatelor, și pe 30 iulie, până la ora 12:00.

Rezultatele finale se afișează la centrele de examen și pe site-ul menționat, în data de 4 august 2020.

Nota la proba scrisă are o pondere de 70% în calculul mediei finale, care trebuie să fie de cel puțîn 8 (opt) pentru promovarea examenului.

Trei scenarii pentru începerea anului şcolar

Ministrul Educației,Monica Anisie a vorbit despre cele trei scenarii pentru reluarea cursurilor în anul şcolar şi universitar 2020-2021.

Unul dintre scenariile prezentate de ministrul Monica Anisie prevede reluarea cursurilor în şcoli, după modelul clasic, dar cu respectarea măsurilor de prevenire a răspândirii SARS-COV-2.

În al doilea scenariu vorbește despre prezenţa elevilor şi a studenţilor prin rotaţie la cursuri în timp ce colegii urmăresc cursurile de acasă.

Al treilea scenariu prevede continuarea cursurilor online.

„Avem în vedere să reluăm cursurile în mod clasic, însă cu respectarea strictă a unor măsuri igienico-sanitare, există un alt scenariu, hibrid, atunci când unii elevi sau studenţi vor fi în sala de clasă şi ceilalţi vor urmări cursurile de acasă urmând ca aceştia să facă o rotaţie în săptămâna sau săptămânile următoare şi în ultimul scenariu am prevăzut situaţia în care să învăţăm online, cursurile să fie desfăşurate de acasă, asta numai în cazul în care situaţia epidemiologică o va impune” a declarat Monica Anisie într-un interviu acordat Digi 24, precizând că Ministerul Educaţiei va ține cont de un „protocol sanitar” atunci când se vor lua deciziile cu privire la reluarea cursurilor în noul an şcolar.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`