Începe examenul de titularizare 2020. Potrivit Ministerului Educatiei, peste 6.700 de candidati sunt asteptati să susțină proba scrisa a examenului național de definitivare în învățământ care va avea loc miercuri, în 42 de centre de examen. Proba scrisă a examenului de Titularizare în învățământ va avea loc în 29 iulie, iar rezultatele finale vor fi afișate două săptămâni mai târziu.
Potrivit calendarului examenului de Titularizare 2020 afișat de Ministerul Educației, în perioada 9 – 16 iulie 2020 s-au făcut înscrierile la inspectoratele școlare, inclusiv pentru absolvenții promoției 2020/absolvenții 2020 ai programelor de pregătire psihopedagogică oferite de departamentele pentru pregătirea personalului didactic/departamentele de specialitate cu profil psihopedagogic; verificarea și avizarea dosarelor de înscriere a candidaților de către comisia județeană/municipiului București de organizare și desfășurare a concursului.
Proba scrisă va avea loc în data de 29 iulie.
Primele rezultate vor fi comunicate în data de 4 august, iar înregistrarea contestațiilor la inspectoratele școlare și transmiterea acestora la centrele de evaluare va putea fi făcută în 4 – 5 august 2020.
„Contestațiile pot fi transmise și prin poștă electronică până la ora 12:00, în data de 5 august 2020, situație în care candidatul anexează la contestația transmisă și cartea/buletinul/adeverința de identitate. Numărul de înregistrare se comunică candidatului prin poștă electronică și prin afișare pe site-ul inspectoratului școlar”, menționează oficialii ministerului.
Soluționarea contestațiilor se va face între 5 și 10 august.
Rezultatele finale vor fi făcute publice în data de 11 august.
Urmează înregistrarea cererilor candidaților care solicitărepartizarea pe posturi didactice/catedre vacante în alt județ sau în municipiul București, diferit de cel în care au susținut proba scrisă și repartizarea cadrelor didactice.
Nota la proba scrisa are o pondere de 70% in calculul mediei finale, care trebuie sa fie de cel putin 8 (opt) pentru promovarea examenului.
ConsultăaiciCalendarul complet al concursului de titularizare
„Dintre cei 7.105 candidați înscriși la începutul anului școlar la 95 de discipline de examen, au fost admiși la proba scrisă 6.776 de candidați, care au îndeplinit cumulativ următoarele condiții: efectuarea unui stagiu de predare în specialitate de cel puțîn un an, calificativul pentru anul școlar în curs > sau > și media aritmetică a notelor obținute la inspecția la clasa și la evaluarea portofoliului profesional – minimum 8 (dar note nu mai mici de 7 la fiecare din probele respective)”, informează Ministerul Educației, precizând că, în contextul actual, candidații au avut posibilitatea să solicite echivalarea rezultatului obținut la ultima inspecție la clasă, susținută în calitate de cadru didactic calificat.
Au beneficiat de această măsură specială 803 candidați din totalul de 1.132 de candidați care nu aveau nicio inspecție susținută până la data de 11 martie, odată cu instaurarea stării de urgență pe teritoriul României.
La fel ca în anii anteriori, disciplinele de examen cu cel mai mare număr de candidați înscriși sunt: învățământ preșcolar în limba română (1.748 de candidați), învățământ primar în limba română (1.059), educație fizică și sport (837), limba și literatura engleză (369) și limba și literatura română (313).
Conform Metodologiei-cadru de organizare și desfășurare a examenului național de definitivare în învățământ, în vederea susținerii probei scrise, candidații vor avea acces în sălile de examen, cel mai devreme, la ora 8:00 și, cel mai târziu, la ora 8:45, în baza unui act de identitate/pașaport valabil. În acest sens, vor fi respectate toate măsurile specifice în vigoare, aplicabile în cazul examenelor naționale, referitoare la normele de acces în centrele de examen, pentru protejarea candidaților și a personalului implicat, în contextul situației epidemiologice determinate de răspândirea SARS-CoV-2. În fiecare sală de examen au fost repartizați maximum 10 candidaț.