Titi Aur, despre accidentele rutiere mortale din România: „Se vede românul pe drumul bun și înțelege că trebuie să-și țină piciorul în radiator” / „Mașina devine armă când nu o mai poți controla” (VIDEO)
Comisia Europeană a publicat, marți, cifre provizorii privind accidentele rutiere fatale din 2020, iar datele au consfințit că România rămâne țara din UE cu cea mai mare rată de mortalitate pe șosele, una mai mare decât dublul mediei europene. Titi Aur a comentat situația, miercuri, în cadrul știrilor B1 TV prezentate de Irina Petraru, și a explicat că situația nu ține neapărat de infrastructură, pentru că pe un drum de proastă calitate șoferul este adesea mai atent.
Ce a spus Titi Aur, pe B1 TV, despre accidentele rutiere mortale din România
Întrebat cum se explică statistica prezentată de UE, Titi Aur a declarat:„Explicația este simplă. În toată Uniunea Europeană a scăzut numărul de victime, a scăzut și la noi – să știți că nu că n-a scăzut, a scăzut, dar s-a păstrat aceeași proporție, adică noi suntem cei mai răi din Uniunea Europeană, facem cele mai multe victime pe șosea. Tentația este să spunem de fiecare dată, nu avem șosele, nu avem autostrăzi, și este adevărat că nu avem autostrăzi, doar că s-a demonstrat, s-a constatat pe autostrăzi și pe șosele, că toate șoselele modernizate au dus în România la creșterea numărului de victime, pentru că se vede românul pe drumul bun și înțelege că trebuie să-și țină piciorul în radiator și să meargă maxim, că dacă e drumul bun, trebuie să meargă tare”.
El a pledat pentru implementarea unor programe de stat privind educația rutieră.
„Dacă ați văzut chiar și comunicatul dat de doamna Adina Vălean, unul din puncte este „educație”. Eu spun de foarte mult timp, este singura cale prin care putem să reducem numărul de accidente, de victime. Este și demonstrat – în toate țările în care s-au implementat programe de conducere defensivă, de educație rutieră în toate variantele a scăzut numărul de victime. Noi suntem singura țară în care nu se face nimic organizat. Se face, dar se face în sistemul privat, sunt companii care fac. Aproximativ 2% din șoferii din România au trecut prin cursuri de conducere defensivă – și acei 2% au avut o scădere drastică, e evident, au scăzut foarte mult numărul de accidente în rândul celor 1,52% conducători auto care au trecut prin cursuri, dar până când statul nu va face ceva, până când legea care este în Parlament de vreun an-jumate și care nu mai trece de comisii, nu știu de ce e tot blocată și tot blocată, până când acea lege nu va trece și până când nu va facilita acest cadru în care conducătorii auto să fie tentați să vină la astfel de cursuri nu va scădea numărul de accidente”, a adăugat Titi Aur.
Întrebat care ar fi recomandările sale pentru această perioadă, Titi Aur a declarat: „În primul rând, trebuie să conștientizezi că atunci când te urci la volan, mașina nu este doar un mijloc de a te deplasa, este o armă și devine armă atunci când n-o mai poți controla. N-o mai poți controla în două situații – când exagerezi cu ceva, când greșești cu ceva sau, culmea, când greșește altul și tu doar trebuie să reacționezi, ceea ce înseamnă că în primul rând ar trebui să anticipezi. Gândiți-vă că e vorba de viața voastră, a fiecăruia, a familiei voastre și a celorlalți, și din modul în care interpretați condusul, și din modul în care vă puneți problema să accelerați, să frânați, să depășiți poate să se transforme o excursie, o plimbare sau o călătorie de afaceri într-o tragedie. Depinde de noi, de fiecare dintre noi”.