Tinerii, tot mai greu de convins să își păstreze locul de muncă. „Vin o zi, două și realizează că nu e pentru ei”

Tinerii, tot mai greu de convins să își păstreze locul de muncă. „Vin o zi, două și realizează că nu e pentru ei”
Sursa foto: Freepik.com / @senivpetro

Flexibilitate, un mediu prietenos de muncă și un salariu atractiv sunt printre aspecetele cele mai dorite de tinerii care acum intră pe piața muncii.

Un salariu minim de 4.000 de lei, beneficii extra-salariale, timp liber, posibilitatea de a lucra hibrid și șansa de a crește profesional se adaugă listei de dorințe ale tinerilor.

„La un job m-ar interesa să am un program flexibil și să mă dezvolt profesional și personal”, a declarat o fată, pentru Știrile ProTv.

„Tocmai ce am terminat facultatea, o să mă pregătesc de master și mă interesează să mă angajez în domeniul vânzărilor, marketing. Facultatea a cuprins cam tot și management și marketing și comunicare. E 50/50, e împărțită treaba. Am învățat ceva și la facultate, nu zic că nu, dar trebuie să îmi fac și ceva experiență”, a povestit un băiat.

Angajatorii se plâng că tinerii renunță foarte ușor la locul de muncă

Specialiștii în resurse umane spun că interviurile de angajare încep să semene din ce în ce mai mult cu o negociere, pe când angajatorii declară că își îndreaptă atenția și eforturile pentru a-i atrage pe tineri și pentru a-i convinge să rămână. Cu toate astea, România este țara cu cei mai mulți tineri cu vârste curprinse între 15 și 29 care nu sunt angajați, potrivit Eurostat, citat de Știrile ProTv.

„Vin o zi, două și realizează că nu e pentru ei. Este o realitate crudă a companiilor care oferă joburi entry level pentru că oamenii renunță. Sunt unii care renunță înainte de data de start, alții renunță în prima zi de training. Unii spun că pleacă din țară, alții invocă diferite probleme persoanle, dar îi vedem că s-au angajat la altă companie. Majoritatea se întorc la un interval de 4 -5 luni la noi, vor să aplice pentru că acest comportament îl aplică și cu alți angajatori”, a mărturisit Florin Hulea, reprezentant companie.

Schimbarea domeniului profesional, o provocare pentru persoanele de peste 40 de ani

Pe de altă parte, cei trecuți de 40 de ani care se gândesc la o schimbare a domeniului profesional întâmpină dificultăți, din cauza reticenței angajatorilor.

„Eu am profesat în domeniul juridic. Am fost plecată din țară o perioadă și m-am întors. Trebuie să fac o reconversie. Având foarte puțină experiență și o vârstă de peste 45 e foarte greu de găsit. Practic aplici cu CV-uri și aștepți”, a mărturisit o femeie.

Posturile care implică sarcini repetitive și de rutină, cum ar fi traducător, operatori call-center sau operator de introducere a datelor vor fi în viitor automatizate, arată o analiză realizată de Catalyst Solutions.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`