Tinerii sunt mai predispuși în fața virusului mpox. Ce avertizează epidemiologii

Publicat: 27 08. 2024, 21:11
14 August 2024, Paraguay, Asunción: World Health Organization (WHO) logo is displayed on a smartphone in front of visual representation of test tubes labeled 'mpox'. WHO on 14 August 'has determined that the upsurge of mpox in the Democratic Republic of the Congo (DRC) and a growing number of countries in Africa constitutes a public health emergency of international concern (PHEIC) under the International Health Regulations (2005) (IHR).' Photo: Andre M. Chang/ZUMA Press Wire/dpa

Organizația Mondială a Sănătății a declarat „urgență de sănătate publică de interes internațional”. Conform epidemiologilor, tinerii sunt mai vulnerabili în fața virusului mpox.

S-au înregistrat 17.000 de cazuri în Africa

Cel puțin 14 țări din Africa au înregistrat 17.000 de cazuri de la începutul anului 2024, conform Centrului African pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC). Peste 96% dintre cazurile de persoane infestate au avut loc în Republica Congo, iar majoritatea personelor erau copii, potrivit ziare.com. 

Virusul, cunoscut înainte ca variola maimuței, a atras atenția în 2022, când s-a declanșat un focar care a afectat SUA, Europa, Australia și alte zone. Acesta vine în două forme distincte, clada I și clada II și se răspândește prin contact apropiat.

„Unul cu clada Ia, unde vedem mai mulți copii afectați, și unul care este această nouă cladă Ib, unde vedem mai mulți adolescenți și adulți afectați”, a spus Placide Mbala Kingebeni, specialist epidemiolog în Republica Democrată Congo.

Vaccinurile existente vor proteja și împotriva noii variante

„Motivul pentru care ne temem de clada Ib este pentru că pare să fie foarte bine adaptată la transmiterea de la om la om”. „Acum, cu clada 1b, vedem mai mulți lucrători sexuali afectați și raportăm că mai multe activități sexuale sunt principalul mod de transmitere pentru acest focar”, a explicat Kingebeni.

Vaccinruile existente pentru acest virus vor proteja și împotriva noii variante, clada 1b. Acum zece zile, o companie de biotehnologie din Danemarca a cerut aprobare pentru a aplica vaccinurile împotriva Mpox şi variolei asupra copiilor şi adolescenţilor cu vârste cuprinse între 12 şi 17 ani.