La școlile de agenți de poliție, concurența s-a prăbușit, fiind înregistrat sub un candidat pe loc, iar asta va adânci deficitul de cadre din sistem. În viitorul relativ apropiat, România riscă să rămână fără polițiști.
„Într-o premiera istorică, la această sesiune de admitere, concurența la școlile de poliție a înregistrat sub un candidat pe loc. Practic, locurile scoase la concurs vor rămâne neocupate! Felicitări, stimați politicieni, ați reușit dezmembrarea ultimului sistem vital al acestei țări: ordinea și siguranța publică.
Să nu uităm că până la această veste catastrofală, MAI înregistra deja un deficit teoretic de 30.000 de cadre, iar cel real depășește cu siguranță 40.000 de cadre, având în vedere nevoile operative, epuizarea și multitudinea de sarcini și misiuni“, avertizează sindicaliștii de la SIDEPOL.
Concret, la Școala de agenți de poliție Câmpina sunt deocamdată ocupate 774 de locuri din 1.340 (57,7% grad de ocupare), iar la Școala de agenți de poliție din Cluj sunt teoretic ocupate 203 locuri din 300 (67,6% grad de ocupare).
La Școala de agenți de poliție de frontieră din Oradea situația este și mai rea, fiind ocupate 110 locuri din 240 (45,8% grad de ocupare).
Se pare că, printre motivele pentru care tinerii nu mai vor să devină polițiști ar fi faptul că, în primul rând, îi îndepărtează volumul foarte mare de muncă, din cauza deficitului de personal, un polițist lucrând cât pentru alți doi sau trei colegi, dar și din cauza neaplicării unei salarizări corecte prin înghețarea drepturilor bănești cuvenite.
În plus, sindicaliștii susțin că în sistem sunt salarii foarte mici, „cât al unui angajat dintr-un supermarket, comparativ cu riscurile pe care le au polițiștii“, un agent nou angajat având un salariu brut de 3.000 de lei. Nu în ultimul rând, sindicaliștii susțin că „sistemul este profund afectat de nepotismele din sistem, pile, relații și cunoștințe“.