Tinerii din Generația Z, dornici să revină la rolurile de gen. Fenomenul „soției tradiționale” câștigă popularitate

Tinerii din Generația Z, dornici să revină la rolurile de gen. Fenomenul „soției tradiționale” câștigă popularitate
Sursa foto: Freepik

Ideea de „soție tradițională”, denumită „Tradwife”, a început să câștige popularitate în rândul tinerelor din Generația Z. Această tendință, care s-a propagat cel mai mult pe rețelele de socializare, promovează întoarcerea la rolurile de gen tradiționale, conform cărora femeia este cea care trebuie să se ocupe de casă și de creșterea copiilor, în timp ce bărbatul asigură familie un venit, potrivit unui articol recent publicat de Buzz Feed.

Articolul prezintă opiniile mai multor femei care aparțin de Generația Z, în ceea ce privește fenomenul care a luat cu asalt mediul online, Tradwife.

Fenomenul ,,Tradwife” a stârnit multiple controverse în rândul tinerilor din Generația Z și a reușit să împartă internauții în două tabere. Acest trend promovează o viziune tradițională asupra rolului femeii în familie, ceea ce implică lipsa unei egalități între genuri.

„Tradwife” este un termen ce face referire la femeile casnice, care se dedică în totalitate familiei, renunțând la o carieră profesională. Tot mai multe femei au ieșit în mediul online pentru a promova acest mod de raportare la viața de familie.

Rolul de „soție tradițională”, văzut ca o evadare de la presiunile societății moderne

Unele femei din Generația Z, adepte ale acestui curent, par să vadă în soția tradițională o scăpare de la presiunile care s-au pus pe parcursul întregii vieți asupra lor. O tânără născută în 2003 mărturisește că a simțit din totdeauna că ceea ce societatea aștepta de la ea (să termine cât mai multe studii și să facă o carieră) nu coincidea cu lucrurile pe care ea le percepea ca reușite și care îi aduc satisfacție.

„Crescând, mi s-a spus că singurele opțiuni sunt că TREBUIE să mergi la școală, să obții câteva diplome, să te angajezi, să îți faci o carieră, dar asta nu a rezonat niciodată cu mine și am fost privită cu ură de colegi ori de câte ori spuneam că nu vreau să fac asta”, a povestit tânăra.

Pe de altă parte, unele femei sunt atrase de ideea unei vieți simple, asociată cu rolul de „soție tradițională”. O participantă la studiu este de părere că această tendință nu este nimic altceva decât o încercare „de a reveni la vremuri bune”.

Această nostalgie pentru o epocă percepută ca mai simplă poate fi o reacție la presiunile resimțite de tinerii din societatea modernă și standardele înalte pe care le setează.

Riscurile la care se expun femeile care aleg să fie „soții tradiționale”

O altă cauză pentru care acest fenomen a câștigat tot mai multă popularitate în ultimul timp este teama resimțită de femei în legătura dificultatea de a găsi un echilibru între carieră și viața de familie. Această preocupare face parte în mod activ în viețile multor femei tinere din societatea contemporană.

Deși au fost femei care s-au simțit atrase de valorile promovate de fenomenul „soției tradiționale”, există și persoane care îl critică. Unele participante la studiu și-au exprimat îngrijorarea cu privire la potențialele riscuri asociate cu acest rol, printre care dependența financiară și materială față de partener.

„Sora mea aproape că a urmat calea tradițională a soției, în care ea ar fi o mamă casnică și să-și învețe copiii acasă în timp ce soțul ei lucra. Ghici ce? A ajuns să fie super abuziv și cu mania controlului. Acum ea trebuie să muncească în două locuri și încă se luptă”, a povestit o respondentă.

Alte femei și-au exprimat îngrijorarea cu privire la pierderea autonomiei și a identității personale în rolul de „soție tradițională”.

„Urăsc tendința ‘Tradwife. Cred că este cel mai prost lucru, sincer. Văd meritele de a rămâne acasă cu copiii tăi și de a avea pe cineva să aibă grijă de tine, dar mi se pare și un alt mod de a-mi lua autonomia și mă infantilizează”, a spus o altă respondentă.

Această perspectivă evidențiază tensiunea dintre dorința de stabilitate și nevoia de independență și realizare personală.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
23:59 - „360 de grade”, cu Alina Bădic: Noul an chinezesc, un an cu impulsivități, posibil proteste, rebeliuni. Să încercăm să fim toleranți și răbdători (VIDEO)
23:41 - „360 de grade”, cu Alina Bădic: Particularitățile noului an chinezesc – Schimbări, conflicte ascunse, o însingurare ce trebuie combătută (VIDEO)
23:12 - Radu Cristescu, reacție dură după furtul tezaurului dacic: Raluca Turcan să dea cu subsemnatul la Parchet
22:46 - Kelemen Hunor: Mi-a trimis un prieten din SUA, de Crăciun, o scrisoare. Mi-a venit scrisoarea săptămâna trecută. Asta e poșta românească (VIDEO)
22:02 - Kelemen Hunor, după ce Georgescu a pretins că primește rapoarte din serviciile secrete: „Suntem într-un rahat cât casa și nimeni nu reacționează” (VIDEO)
21:55 - Kelemen Hunor: Călin Georgescu e omul vechiului sistem. Există o rețea a fostei Securități care trăiește în diferite structuri în societatea românească (VIDEO)
21:26 - Directorul muzeului olandez din care au fost furate piesele dacice deplânge „o zi neagră”: „Suntem profund șocați”
20:59 - Pe cine vede Simion vinovat pentru furtul tezaurului dacic: Olanda critică România pentru lipsa siguranței la granițe, dar ea însăși nu e în stare să protejeze exponate de o valoare inestimabilă
20:38 - Cristian Tudor Popescu: „S-a aflat cine a furat coiful! N-ai să crezi!”
20:16 - Premierul Olandei și-a exprimat „profundul regret” pentru furtul tezaurului dacic, un „incident fără precedent”. Ce i-a spus lui Iohannis