Timișoara: SCANDAL cu arabul favorit al primarului. Curtea de Conturi și poliția intră în scenă

Publicat: 12 07. 2017, 15:29

Abid Atya Abdul Kareem a devenit cetățean român în anul 2012, depunând jurământul de credință față de România în ziua de 07 mai 2012, la ora 08:30, la un an după ce a absolvit, la vârsta de 50 de ani, Facultatea de Medicină la Universitatea Vasile Goldiș din Arad, iar în 2015 a început rezidențiatul la specializarea Radiologie-Imagistică, scrie Curentul.

Până aici nimic ilegal. Doar că în februarie 2017 a obținut prin concurs un post la un cabinet școlar, iar inspectorii Curții de Conturi au intrat pe fir, întrucât Kareem se pare că nu a întrunit condițiile legale de înscriere.

Vineri însă, însuși primarul Timișoarei s-a arătat din cale afară de revoltat. Nu pentru că un medic care nu întrunea condițiile legii a obținut postul, ci pentru că inspectorii Curții de Conturi au îndrăznit să-și facă treaba!

“Mă deranjează lucrul în sine. Curtea de Conturi auditează lucrările de concurs? Să primească lucrările olografice ce să facă cu ele? Să spună dacă e corect conținutul de specialitate al unei lucrări? Asta e treabă de Curtea de Conturi, oameni buni?” a declarat nervos Nicolae Robu.
Funcționara Primăriei care a organizat concursul, Rodica Aurelian, susține că totul a fost legal și că medicul școlar nu trebuie să fie medic de familie.

Poliția Timiș a deschis un dosar penal în cauzăși a primit un punct de vedere Colegiului medicilor Timiș care a răspuns că la momentul angajării, Abdul nu era membru al Colegiului: „Dl. dr. Abid Atya Abdul Kareem s-a înscris în Colegiul Medicilor Timiș la data de 3.03.2016 (adică ulterior participării la concursul organizat de Primăria Timișoara în 17 februarie 2016 n.a.) și i s-a eliberat certificatul de membru cu nr. 4539, situație în care are dreptul să devină membru în colegiul medicilor. Pe certificatul de membru, la rubrica Specialitate, este trecut Doctor-Medic, ceea ce nu este echivalent cu medic medicină generală. Dr. Abid Atya Abdul Kareem nu are dreptul de a practica în calitate de medic de familie, decât dacă face rezidențiatul și susține examenul pentru gradul de medic specialist în medicina de familie”.

Problema la Abdul e că a fost primit în concurs fără a fi membru al Colegiului Medicilor și fără a fi medic de medicină generală. Conform Legii 95/2006, art.385 și 386, profesia de medic se exercită pe teritoriul României de către persoanele care sunt membri ai CMR și se exercită în România cu titlul profesional corespunzător calificării profesionale însuşite, după cum urmează:
a) medic de medicină generală pentru medicii care întrunesc condiţiile prevăzute la art. 64 lit. d);
b) medic specialist în una dintre specialităţile clinice sau paraclinice prevăzute de Nomenclatorul specialităţilor medicale, medico-dentare şi farmaceutice pentru reţeaua de asistenţă medicală.(1^1) În cazurile prevăzute la alin. (1) lit. a) sau lit. b), profesia se exercită cu drept de liberă practică.

Iar art.64 lit.d) prevede că medicul de medicină generală este absolvent al facultăţii de medicină sau pediatrie din România, promoţie anterioară anului 2005, care nu a dobândit calificarea de medic specialist, dar a întrunit condiţiile de exercitare a profesiei în baza prevederilor anterioare prezentei legi. De aceste prevederi beneficiază şi titularii diplomei de medic, obţinută anterior anului 2005 în străinătate şi echivalată în România, care nu au dobândit calificarea de medic specialist, dar au întrunit condiţiile de exercitare a profesiei în baza prevederilor anterioare prezentei legi;

Ceea ce este mai grav este că programul de medic școlar de la 7 la 15 se suprapune peste cel de rezidențiat. Dar piloșii dintotdeauna au putut fi în două locuri simultan.