Timișoara: 4 membri ai aceleiaşi familii au fost internaţi în spital cu simptome de botulism

Timișoara: 4 membri ai aceleiaşi familii au fost internaţi în spital cu simptome de botulism
Foto simbol: Pixabay

Patru persoane, membri ai aceleiași familii, au ajuns la Spitalul ”Victor Babeş” din Timişoara cu diagnosticul clinic de suspiciune de botulism, după ce au mâncat șuncă de porc preparată în casă.

La spital cu suspiciune de botulism

Dr. Ruxandra Laza, medic primar boli infecţioase în spital, a declarat că trei membri ai familiei au fost internaţi în Clinica 2 de Boli Infecţioase, iar o a patra persoană, rudă cu cei trei, aflată într-un penitenciar, a fost iniţial îndrumată pentru un consult în camera de gardă, apoi a ajuns la Clinica 1 a aceluiași spital.

Cu toţii au consumat în ultimele 14 zile şuncă de porc preparată în casă.

La primii trei au apărut simptomele acum nouă zile – stare generală de rău, uscăciunea mucoasei bucale, tulburări de vedere, ptoză palpebrala (căderea pleoapei), dificultate la înghiţire, fenomene digestive.

„Cele mai pronunţate simptome le are pacienta în vârstă de 50 de ani, care a venit pentru consult la camera de gardă. A fost evaluată şi internată imediat. S-au administrat de urgenţă fiolele de ser antibotulinic polivalent şi tratament simptomatic. Starea ei de sănătate este acum stabilă, dar pacienta rămâne în continuare sub monitorizare atentă, pentru că în orice moment pot interveni complicaţii. În ceea ce-i priveşte pe ceilalţi doi membri ai familiei, soţul şi fiul, şi aceştia internaţi, au primit şi ei tratamentul specific cu ser antibotulinic”,a declarat dr. Ruxandra Laza, potriivt Agerpres.

Cel de-al patrulea pacient a mâncat din acelaşi preparat infestat cu toxina botulinică. El a avut primele simptome digestive ieri, iar acum e internat tot la Spitalul ”Victor Babeş” Timişoara.

Medic: Există riscul ca numărul persoanelor infectate cu botulism să fie mai mare

„În cursul serii trecute am sesizat Direcţia de Sănătate Publică Timiş pentru demararea unei anchete epidemiologice. Există riscul ca numărul persoanelor infectate să fie mai mare, întrucât potenţialul de extindere este legat de consumul alimentului contaminat.

De asemenea, a fost sesizat Centrul Naţional de Control pentru Boli Transmisibile pentru a identifica dozele de ser botulinic disponibile la nivel naţional, aceasta dacă va exista o escaladare a numărului pacienţilor”, a declarat dr. Diana Manolescu, director medical al Spitalului ”Victor Babeş” Timişoara.

Botulismul este o toxiinfecţie alimentară severă produsă de o toxină eliberată de bacilul Clostridium botulinium, care determină paralizia unor nervi, iniţial a celor care asigură motilitatea globilor oculari şi a pleoapelor, apoi a celor responsabili de deglutiţie şi, în final, în formele severe, paralizia musculaturii respiratorii, care poate duce la deces. Botulismului trebuie tratat cât mai repede, prin administrarea de ser antibotulinic.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`