Timișoara, 19 decembrie 1989 – mișcările muncitorilor dn fabrici și uzine

Publicat: 19 12. 2011, 12:19
Foto: jurnalul.ro

Revoltei din Timișoara îi lipsea, pentru a reuși, forța marilor mase de oameni. Chiar dacă armata primise muniție de război, nu putea ucide totuși, toată Timișoara. Pe 19 decembrie, muncitorii marilor fabrici și uzine din oraș s-au alăturat celor care protestau deja de câteva zile pe străzi. A devenit clar că Timișoara nu mai poate fi întoarsă din drumul către libertate.

De la primele ore ale dimineții de 19 decembrie 1989, muncitorii de la fabricile din Timișoara au intrat în grevă. Oamenii s-au strâns în curţile întreprinderilor şi au început să protesteze. Se plângeau că n-au apă, căldură, mâncare. Forțele de ordine au blocat porțile, și au încercuit principale întreprinderi din oraș. Timișoara era împânzită de trupe ale securității.

Inițial trupele din stradă au încercat să-i țină deoparte pe munictorii din fabrici, dar nu au reușit. Au deschis focul asupra celor care s-au apropiat de porțile întreprinderilor. S-au înregistrat morți și răniți și s-au făcut numeroase arestări. În Piața Operei s-au strâns peste 10 mii de oameni. Au venit și cei care își căutau la morgă și în spitale copiii ori părinții care nu mai apăruseră de două zile. Pentru prima dată se îngenunchează în memoria victimelor.

Muncitorii din fabrici, oricâte coloane ar fi fost în fața lor, clar că nu putea să le stea în față, au ieșit cu toții în stradă. Ne-am strâns în centrul Timișoarei, și am strigat clar:”jos Ceaușescu”, „veniți cu noi”, „vrem pâine nu gloanțe”, „vrem democrație”.

Din balconul Operei, conducătorii revoluționarilor au ţinut discursuri. Protestatarii se organizează şi formează Frontul Democratic Român, prima structura revoluţionară înainte de căderea lui Ceauşescu. Se cere demisia dictatorului, eliberarea arestaţilor şi redarea cadavrelor familiilor.

Emil Bobu şi Constantin Dăscălescu, membri ai CPeX al Partidului Comunist Român au fost trimiși de la București pentru a discuta cu revoluționarii. Le promit acestora rezolvarea tuturor doleanțelor după care fug din Timișoara de frica manifestanților.

Elena Ceaușescu a dat ordin ca morții Timișoarei să fie duși la București și arși la crematoriu pentru a ascunde dimensiunile măcelului.

O parte dintre cadavrele celor împușcați mortal la Revoluția din 1989 au fost sustrase de aici, de la morga spitalului județean, duse la bucurești și arse la crematoriu.

Operatiunea „trandafirul” a fost finalizată în noaptea de 19 spre 20 decembrie când cele 40 de trupuri sunt incinerate, iar cenuşa a fost aruncată într-o gură de canal, în zona Popeşti-Leordeni.

Timișoara, 19 decembrie 1989

http://static.mediadirect.ro/player-preload/swf/preloader/preloader.swf

Embed: " />