Radu Buzăianu și Răzvan Zamfir au discutat, în emisiunea ”Bună, România!”, cazul publicației Times New Roman, amendată de Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării cu 16.000 de lei, pentru un articol despre iubita lui Liviu Dragnea, Irina Tănase.
La discuții au participat Alex Dona, de la Times New Roman, Csaba Asztalos, președintele CNCD, și Mircea Toma, președintele ActiveWatch.
”Cei de la ActiveWatch au dat o analiză pertinentă pe text și legislația invocată de CNCD, care îi cam demontează pe domnii de acolo”, a susținut Dona. Acesta a afirmat că, potrivit ActiveWatch, cei de la CNCD au invocat, atunci când au amendat TNR, un articol prin care, de fapt, își declinau competența.
Dona a pus la îndoială corectitudinea celor de la CNCD, dat fiind că au fost atât de rapizi în a ”judeca” situația TNR, dar în alte cazuri le-a luat și luni întregi pentru a dezbate.
Nu trebuie, de asemenea, ignorat faptul că CNCD, este o instituție subordonată Parlamentului.
La rândul său, Csaba Asztalos a explicat faptul că CNCD, atunci când analizează astfel de cazuri, ia în calcul contextul în care se emite mesajul, conținutul mesajului, intenția autorului, subiectul pus în discuție și dacă subiectul este de interes public.
Csaba Asztalos a susținut că TNR a fost amendată din cauza modalității în care s-a adresat respectiva critică. A punctat, de asemenea, că în viziunea CNCD iubita lui Liviu Dragnea este o persoană publică.
Întrebat cine a fost discriminat, președintele CNCD a răspuns: ”5 petente”, moment în care Alex Dona a început să râdă, aluzie la faptul că respectivele 5 sunt toate membre influente ale PSD.
Răzvan Zamfir, la rândul său, a dat exemplul publicației franceze Charlie Hebdo, care conține elemente de o gravitate infinit mai mare la adresa unor categorii sociale și persoane publice și, tocmai de asta, este considerată un exponent al libertății de exprimare. ”În România ar trebui să plătească amendă…”, a constatat Zamfir.
Alex Dona a mai declarat că nu înțelege nimeni de ce a fost amendată și firma pe care el o administrează, dar și el personal: ”care e implicarea mea ca persoană fizică?”. Președintele CNCD i-a răspuns că el a votat împotriva sancționării lui, dar ceilalți membri CNCD au votat pentru.
Mircea Toma a declarat, la rândul său, că, în opinia ActiveWatch, CNCD și-a depășit competențele când a amendat TNR, deoarece în acest caz nu poate fi vorba de discriminare. Decizia CNCD însăși este discriminatorie, a acuzat Toma.
”Nu am găsit niciun motiv ca elementele incriminante din discursul TNR să fie asociate exclusiv femeilor sau să fie considerate degradante numai de către femei”, a mai spus acesta.
Replica șefului CNCD a venit imediat: ”Când vrem să umilim femeia care e în viața publică, aducem în discuție viața ei sexuală. N-am văzut să fie adusă în discuție viața sexuală a unui bărbat”.
Întrebat în legătură cu ultimele decizii ale CNCD, toate stârnind scandaluri, Csaba Asztalos a admis că ”eu însumi am criticat ultimele decizii. Ele ridică o serie de aspecte, nu e ușor să stabilești limitele libertății de exprimare”.
Întrebat dacă nu cumva opiniile membrilor CNCD sunt politice, de vreme ce ei au fost numiți politic, acesta a răspuns: ”nu aș generaliza. Putem să luăm speță cu speță”.
Nu de aceeași părere a fost Mircea Toma: ”cred că de la apariția unui anume vicepreședinte s-a schimbat modul de funcționare. Este o persoană apropiată de județul Teleorman și am senzația că prezența dânsei reușește să debalanseze un echilibru care funcționa, cu mici incidente”.
Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.