The Guardian a fost în căutarea zimbrilor sălbatici din România

The Guardian a fost în căutarea zimbrilor sălbatici din România

The Guardian a publicat luni un foto-reportaj apreciativ despre zimbrii din România. Ultimii zimbri europeni care trăiau în sălbăticie au fost uciși în Caucaz în 1927.

Cum au fost bizonii reintroduși treptat în mediul natural?

După ce au dispărut din sălbăticie, zimbrii europeni au fost reintroduși în Polonia în 1954 și în România în 2012. Fotograful Alexander Turner a fost în căutarea celui mai mare mamifer terestru din Europa împreună cu rangerii de la Fundația Conservation Carpathia.

Echipa Fundației Conservation Carpathia (FCC) a găsit câțiva dintre cei peste 150 de zimbri care trăiesc în turme libere, în România. Proiectul FCC din Munții Făgăraș este unul dintre cele trei proiecte care lucrează pentru repopularea Carpaților cu zimbri, pe lângă ei, de același lucru de ocupă WWF și Rewilding Europe în sud-vest, iar Regia Națională a Pădurilor RNP Romsilva cu Parcul Natural Vânători-Neamț în nord-est.

De la prima reintroducere a zimbrilor în Europa, în 1954, în pădurea Białowieża din Polonia, multe alte țări europene i-au urmat exemplul, iar acum astfel de turme sălbatice se găsesc în Germania, Elveția, Polonia, Belarus, Lituania – și România.

Deși salvat de la dispariție și cu populații despre care se poate spune că se află în cea mai bună stare de sănătate din ultimele secole, zimbrul este în continuare clasificat ca fiind „aproape amenințat” pe lista IUCN.

Aproximativ jumătate din Munții Carpați se află în România. Fragmentarea habitatului este relativ redusă, ceea ce permite zimbrilor să găsească locuri de hrănire, de odihnă și să migreze pe distanțe lungi. FCC urmărește să reîmpădurească întinderi uriașe de teren în Munții Făgăraș, cel mai înalt lanț al Carpaților Meridionali.

Reintroducerea zimbrilor în habitatul lor natural nu este doar o chestiune de reparare a greșelilor de mediu din trecut sau un caz de conservare modernă a biodiversității, ci este, de asemenea, un exemplu excelent al modului în care conservarea naturii poate ajuta comunitățile locale să se dezvolte prin programe de ecoturism.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
00:19 - Adriana Bahmuțeanu, ținta cuvintelor dure, venite din partea fiului ei cel mare. „Ești o rușine”
00:05 - Ciucă: Am pierdut politic pentru că am făcut coaliţie cu PSD. Important e să recunoşti când greșești. Unii colegi s-au opus atunci și au avut dreptate (VIDEO)
23:49 - Bode, banc cu PSD: „Cum deosebești la garderobă haina unui PSD-ist de celelalte?” (VIDEO)
23:42 - Doi medici de la un spital din Iași, bănuiți că ar consuma droguri în timpul gărzilor. Ambii sunt vizați într-o anchetă DIICOT
23:15 - Parlamentul a votat un proiect de lege care scutește de impozit câștigurile din cryptomonede. Biriș: „Probabil sunt destul de mulți care și-au luat șpăguțele prin bitcoin” (VIDEO)
22:58 - Vânzarea a peste 1000 de produse alimentare a fost oprită temporar de ANPC. Ce nereguli au sesizat comisarii
22:36 - Profesorul de economie Cristian Păun: Când politicienii îți spun ”stai liniștit în banca ta”, tre’ să sari ca ars. Discursul lor se va schimba radical după alegeri. Românii să fie cumpătați, că vin vremuri grele (VIDEO)
22:31 - Ce rețete neobișnuite a pregătit Meghan Markle cu ocazia Zilei Recunoștinței. „Vei fi regele sau regina burților fericire”
22:11 - Nicușor Dan, întrebat cu cine va vota la prezidențiale: „O să votez cu unul dintre ei” / „În momentul de față, îl avem sigur pe Marcel Ciolacu în turul 2” (VIDEO)
21:48 - Nicușor Dan: Referendumul nu va duce la desființarea sectoarelor. E o reechilibrare de putere între PMB și primăriile de sector / Bucureștiul anual acumulează deficit de dezvoltare pentru că nu pune bani în proiecte mari (VIDEO)