România, țara intelectualilor. De la jurnaliști și vedete mondene până la condamnații penali, toți sunt autori de carte. Lucrările scrise de aceștia nu au valoare intelectuală, ci un interes. Fie că nu știu cum să mai iasă în evidență sau vor să iasă mai repede din închisoare, prozatorii loviți de talentul literar peste noapte acaparează piața de profil. “În plus, stăpînesc de minune tehnica de a fraieri „poporul”, care le cumpără maculatura în urma unor jonglerii şmechere cu >”, punctează Andrei Pleșu într-un editorial pentru Adevărul.
În presă, a apărut lista completă a profesorilor universitari și a editurilor care au girat operele scrise de pușcăriași în spatele gratiilor. Conform B1 TV, 200 de puşcăriaşi au publicat nu mai puţin de 400 de cărţi, în ultimii trei ani. Printre aceștia, Dan Voiculescu, Gigi Becali, Mihai Stoica, Ioan Becali sau Gigi Nețoiu. De exemplu, cei care au coordonat cărțile lui Gigi Becali sunt mitropolitul Ardealului Laurențiu Streza, IPS Teodosie și prof. univ. dr. Viorel Cojocaru.
Vezi AICI lista completă a operelor scrise de VIP-urile aflate după gratii.
“Se fură în draci, în dauna sărăcimii. Clasa politică de toate culorile e demagogică, coruptă, inaptă să vorbească onorabil limba maternă. Primăriile cheltuiesc sute de milioane de euro pe panseluţe, pensionarii trăiesc din nimic, drumurile sunt în colaps, baronii locali înfloresc”, mai scrie Pleșu.
Ajunşi în puşcărie, ei au avut revelaţia adevăratei lor vocaţii: cartea. „The bad guys” din ograda culturii curente.
“Am răsfoit o listă, devenită publică, a lucrărilor lor, şi nu mă pot abţine să nu spicuiesc, la întîmplare, informaţii culese din ea. Există, desigur, mulţi savanţi cvasinecunoscuţi, obligaţi să se reprofileze de dragul libertăţii. Dar vedetele adevărate sunt numai cîţiva: Dinel Staicu, de pildă, autor a zece volume, specialist, – cum altfel? – în probleme de fiscalitate. Vîrful piramidei rămîne Dan Voiculescu, care a produs tot zece volume, dintre care unele îl concurează pe Toynbee, sau pe Tudor Vianu: „Omenirea încotro?”, dar şi „Teoria valorii”. Harnic se dovedeşte şi Dan Diaconescu, frecventînd domenii insolite („Mecanica ruperii materialelor compozite”). Un domn pe nume Mucea, condamnat în dosarul privatizărilor strategice, e specialist în „psihologia negocierii” şi în energia eoliană… (total cărţi scrise în detenţie: 7). Dan Păsat, fost deputat, condamnat pentru şantaj, scrie despre corupţie („Corupţia ca fenomen”). Nu mai vorbim de Gigi Becali (6 lucrări dintre care trei despre el şi restul despre ortodoxie), Cristi Borcea („Am fost preşedintele unui vis: Dinamo”), Antonie Solomon („Principii europene în administraţia publică”). O doamnă, pedepsită pentru corupţie cu fonduri europene, scrie un text intitulat „Femeia – parte egală a unei societăţi prospere”, un preot (şi, în timpul liber, taximetrist), implicat în chestii cu droguri, glosează pe tema mozaismului”, sunt doar câteva exemple de scriitori care și-au descoperit vocația după gratii.
În finalul articolului, Pleșu îi critică pe profesorii și editorii care girat operele scrise de pușcăriașii vedetă: “Scena se va umple de ceilalţi intelectuali, cei de mai sus, care şi-au cîştigat scurtarea pedepselor cu preţul sudorii creierelor lor, adevăraţi muncitori pe ogorul unei lumi noi, gata să colaboreze cu „băieţii buni”, fără fasoane, fără „rămîneri în urmă”, fără pretenţii exclusiviste! Oameni suntem!”
“Vom fi o naţiune de „doctori” în toate ştiinţele şi vom face vizite de lucru în Coreea de Nord, în China, în Cuba şi în alte cîteva locuri din lume unde n-a învins încă gheara capitalistă, „mîna invizibilă a pieţei”. Vom scăpa de vomitivul unor false modele. Vom rămîne între noi. Fără „pescuitori în ape tulburi”, fără apologeţi ai cunoaşterii de dragul cunoaşterii (cînd e vorba de a lupta cu liberalismul egoist). Vom intra într-un ev nou, aprins. Va începe, în sfîrşit, viitorul de aur!”, conchide Pleșu.