De la un preţ simbolic de 200 de euro, experţii estimează că lucrarea se va da în final cu câteva mii de euro. După ce soţul Zoiei a vândut maşina acesteia cu 20.000 de euro anul trecut, de data aceasta ginerele dictatorului e revoltat de vânzarea piesei ştiinţifice şi spune că nici nu a fost anunţat cine este vânzătorul de la casa de licitaţii.
276 de pagini de matematică superioară intitulate „Extrapolări Operatoriale” sunt scrise de Zoia Ceauşescu, singura fiica a cuplului Nicolae şi Elena Ceauşescu, în anii 80.
Exemplarul original al tezei de doctorat însoţit de semnatura olografă sunt scoase la licitaţie pe 2 februarie în Bucureşti.
Lucrarea are pe prima pagină şi o dedicaţie a Zoiei către domnul Suciu, unul dintre profesorii care ar fi fost membru in comisia de doctorat.
Soţul autoarei, de altfel singurul supravieţuitor al familiei Ceauşescu, care are şi el un exemplar personal acasă, este revoltat de această tranzacţie.
Mircea Oprean, soţul Zoiei Ceauşescu, spune că cineva a moştenit bunurile familiei Suciu. „Acel cineva, nu ştiu cine este, văzându-se cu această lucrare, cu autograful Zoiei, a zis poate îi iese ceva.
Lucrarea nu va fi achiziţionată pentru valoarea ei matematică, nu are cine… În domeniul acesta erau în lume cam 100 de matematicieni care pricepeau domeniul. Am atâtea lucruri de la Zoia, cum să le vând?”
Lucrarea are un preţ de pornire de 200 de euro, dar experţii se aşteaptă la un preţ de 10 sau 20 de ori mai mare, cel puţin. Maşina Zoiei a fost vândută anul trecut de aceeaşi casă de licitaţii cu 20.000 de euro, de la un preţ de pornire de doar 500 de euro.
Teza de licenţa a lui Titu Maiorescu este a doua piesa de rezistenţă a licitaţiei, alături de o colecţie impresionantă de cărţi rare ale unor scriitori români celebri.
Două volume Moromeţii de Marin Preda din anul 1972 sunt licitate cu dedicaţia si semnatura olografă a scriitorului. La fel şi ediţiile princeps Huliganii de Mircea Eliade şi Trilogia valorilor, de Lucian Blaga.