Testele de sânge ar putea ajuta la descoperirea bolii Alzheimer, spun experții

Testele de sânge ar putea ajuta la descoperirea bolii Alzheimer, spun experții
Foto: Hepta - Zuma Press / Lorenzo Carnero

Un studiu a constatat că măsurarea nivelurilor din sânge ale unei proteine ar putea fi la fel de bună la detectarea bolilor ca și puncția lombară
Un test de sânge pentru detectarea bolii Alzheimer ar putea fi la fel de precis ca și puncția lombară dureroasă și invazivă și ar putea revoluționa diagnosticarea bolii, sugerează cercetările.

Proteina p-tau217 este un marker pentru schimbările biologice care au loc în creier din cauza Alzheimerului

Într-un studiu efectuat pe 786 de persoane, cercetătorii au reușit să folosească testul ALZpath p-tau217 pentru a identifica pacienții în cazul cărora e probabil sau puțin probabil să aibă boala Alzheimer.

Dr Richard Oakley, director asociat de cercetare și inovare la Societatea Alzheimer, a declarat: „Acest studiu este un pas extrem de bun în direcția corectă, deoarece arată că testele de sânge pot fi la fel de precise ca și testele mai invazive și mai costisitoare pentru a prezice dacă cineva prezintă caracteristici ale bolii Alzheimer în creier.

„În plus, el sugerează că rezultatele acestor teste ar putea fi suficient de clare pentru a nu necesita investigații suplimentare pentru unele persoane care trăiesc cu boala Alzheimer, ceea ce ar putea accelera în mod semnificativ calea de diagnostic în viitor.

Cu toate acestea, încă trebuie să vedem mai multe cercetări în diferite comunități pentru a înțelege cât de eficiente sunt aceste teste de sânge pentru toți cei care trăiesc cu boala Alzheimer.”

În prezent, singura modalitate de a dovedi că cineva are o acumulare de proteine în creier este să aibă o puncție lombară sau o scanare PET cu amiloid, care sunt disponibile doar în aproximativ una din 20 de clinici de memorie NHS. O puncție lombară implică introducerea unui ac în partea inferioară a spatelui, între oasele coloanei vertebrale.

Studiul de la Dr. Nicholas Ashton, de la Universitatea din Gothenburg, și colegii săi este publicat în jurnalul Jama Neurology.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`