Teste de antrenament pentru simularea de la Evaluarea Națională 2021. Unde se găsesc și de ce sunt importante

Publicat: 03 03. 2021, 16:44
foto: Pixabay

Înscrierea la Evaluarea Națională din 2021 debutează în 7iunie, dar elevii de clasa a VIII-a își vor verifica oficial cunoștințele în cadrul simulărilor, care încep pe 29 martie, cu proba la Limba și literatura română. Până atunci, totuși, aceștia pot efectua testele de antrenament publicate de autoritățile din sistemul de educație.

Unde se gasesc testele de antrenament pentru simularea de la Evaluarea Nationala 2021

La finalul lunii martie începe oficial simularea pentru Evaluarea Națională 2021, iar aceasta debutează cu proba la Limba și literatura română, în 29 martie. Ulterior, pe 30 martie, elevii vor susține simularea proba la Matematică, iar pentru cei aparținând minorităților naționale care au urmat cursurile gimnaziale în limba maternă seria de verificări pregătitoare se încheie cu proba la Limba și literatura maternă, ce va avea loc pe 31 martie.

Până atunci, totuși, elevii au la dispoziție testele de antrenament, care pot fi consultate accesândsite-ul CNPEE– Centrul Național de Politici și Evaluare în Educație (CNPEE).

De ce sunt importante testele de antrenament

Testele de antrenament pot fi un instrument util în ceea ce privește pregătirea elevilor, pentru că îi ajută pe școlari să exerseze aplicat, însă ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a explicat că scopul lor este să vină în sprijinul corelării programei de exament cu „realitățile din educație”. Pe baza rezultatelor de la test, autoritățile vor identifica „unde sunt problemele” și vor face adaptarea tematicii de examen, care o „să fie cunoscută din timp”, spune demnitarul.

„Programa de examen va trebui să fie corelată cu realităţile din educaţie. Pentru asta avem nevoie de rezultatul testelor, avem nevoie să identificăm unde sunt problemele şi avem nevoie de o adaptare a tematicii de examen care să fie cunoscută din timp.Pentru asta vom lansa o serie de teste de antrenament, vom vedea care sunt rezultatele. Ne vom apleca cu maximă atenţie asupra corelării programei pentru examenele naţionale – Evaluare Naţională şi Bacalaureat – şi vom anunţa acest lucru din timp„, a spus Cîmpeanu, la Digi FM, potrivit Agerpres.ro.

Reacțiile elevilor și ale parinților care au vazut testele de antrenament pentru 2021. Primele modele fuseseră criticate

Cel mai recent set de teste pentru Evaluarea Națională din 2021, al doilea la număr, a fost publicat în 22 februarie și a venit pe fondul criticilor aduse de asociațiile de părinți modelelor inițiale, ce fuseseră prezentate de Ministerul Educației pe 2 noiembrie 2020.

Era vorba de tipuri de subiecte concepute pe modelul testărilor internaționale, dar părinții au reclamat mai multe aspecte, precum numărul de cerințe la Limba și literatura română sau chiar modalitatea în care au fost elaborate, potrivit Edupedu.ro.

Examenele naționale se vor desfășuracu prezență fizică

Precum Examenul de Bacalureat, Evaluarea Națională se va desfășura cu prezență fizică, potrivit anunțului făcut de Sorin Cîmpeanu, ministrul Educației. În acest context, demnitarul a anunțat că va insista pentru ca elevii din clasele terminale să meargă la școală chiar și în scenariul roșu, dar a subliniat, totodată, că regulile de protecție sanitară anti-pandemie trebuie respectate.

„Regulile de distanţare şi prudenţa trebuie respectate. În acelaşi timp, pentru acele şcoli care vor intra în scenariul roşu şi care nu vor mai permite accesul elevilor din clasele terminale, a VIII-a şi a XII-a, vom insista, vom propune pentru cei care sunt în măsură să aprobe aceste propuneri pe care Ministerul Educaţiei le va face, ca măcar elevii claselor a VIII-a şi a XII-a să poată merge la şcoală, pentru că vor avea examene naţionale. (…) Examenele naţionale vor fi cu prezenţă fizică, deci vor trebui să fie foarte bine pregătiţi. Aţi văzut ce se întâmplă cu acele cazuri evaluare în online care au dat posibilitatea de fraudă, deci nu vrem ca aceste lucruri să se repete”, a precizat ministrul Educației, la Realitatea Plus, referindu-se la situațiile în care școlile intră în scenariul roșu, potrivitNews.ro.