Țepe în timpul pandemiei COVID: IGSU are de recuperat milioane de euro de la o firmă din Coreea de Sud în urma unui contract pentru achiziția a sute de ventilatoare mecanice care nu au fost niciodată livrate

Țepe în timpul pandemiei COVID: IGSU are de recuperat milioane de euro de la o firmă din Coreea de Sud în urma unui contract pentru achiziția a sute de ventilatoare mecanice care nu au fost niciodată livrate
Foto: Pixabay

Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU) are de recuperat un avans de milioane de dolari de la o firmă din Coreea de Sud, în urma unui contract ce datează din aprilie 2020, în plină criză COVID-19, pentru cumpărarea a 200 de ventilatoare medicale mecanice produse în China, din care niciunul nu a mai ajuns în România.

Potrivit documentelor consultate de Profit.ro, IGSU a obținut deja decizie judecătorească definitivă, prin care firma coreeană este obligată să restituie avansul, cu dobânzi și penalități. Cu toate acestea, banii nu pot fi încă recuperați pentru că decizia Instanței trebuie pusă în executare în Coreea de Sud.

Este vorba despre un contract din 27 aprilie 2020, încheiat în mare grabă cu firma coreeană Medi Consulting prin negociere directă fără licitație, în baza unui acord-cadru încheiat prin Oficiul Național pentru Achiziții Centralizate (ONAC), pentru asigurarea stocurilor de urgență medicală, scrie Profit.ro.

Firma coreeană s-a angajat să livreze în total 200 de ventilatoare chinezești Eternity SH 300, contra sumei de 8,17 milioane dolari plus TVA, din care 170.000 de dolari plus TVA transportul.

Medi Consulting urma să achiziționeze echipamentele printr-un intermediar-subcontractor din China, Hunan Xiangya Health Management Group, care avea deal direct cu un producător chinez.

A doua zi, pe 28 aprilie 2020, IGSU le-a plătit avans de 30% celor de la Medi Consulting, în sumă de 2,451 milioane dolari.

Coreenii s-au angajat să livreze primele 100 de bucăți în 15 zile calendaristice de la plata de către achizitor a avansului, respectiv până pe 13 mai 2020, iar restul de 100 – după încă jumătate de lună, până pe 28.05.2020.

Firma coreeană a cerut prelungirea termenului, invocând un caz de forță majoră:  ″din cauza situației generate de pandemia COVID-19, dar mai ales ca urmare a deciziei Guvernului chinez de a prioritiza și aloca echipamente medicale către instituțiile medicale din China, precum și ca urmare a ordinului Guvernului chinez, transmis producătorilor chinezi de ventilatoare medicale, de a acorda prioritate contractelor încheiate cu Guvernul chinez, producătorul a informat că exporturile de echipamente medicale nu sunt permise până la data de 30.06.2020″ și că ″va începe producția și livrarea echipamentelor după data de 30.06.2020, astfel că după cel puțin alte 60 de zile există posibilitatea ca acestea să ajungă în România″, potrivit documentelor din dosarul procesului intentat de IGSU în România firmei coreene.

Înțelegerea semnată prevedea că, dacă un caz de forță majoră durează mai mult de 15 zile, contractul încetează de drept.

Prin urmare, pe 15 iunie 2020, IGSU le-a notificat celor de la Medi Consulting încetarea contractului și le-a cerut să îi restituie avansul de 2,451 milioane dolari. Pe 22 iunie, coreenii au răspuns că vor returna avansul în cel mult o săptămână, ceea ce nu s-a întâmplat.

Pe 2 iulie 2020, IGSU a dat Medi Consulting în judecată. După ani de procese, magistrații au dat definitiv câștig de cauză IGSU, care întâmpină în continuare probleme privind recuperarea banilor.

Între România și Republica Coreea nu există niciun cadru convențional bi/multilateral privind recunoașterea și executarea hotărârilor judecătorești în materie civilă sau comercială.

În prezent IGSU caut în piață, oficial, dacă există în România avocați care să-și poată exercita profesia în Coreea de Sud și dacă există vreo posibilitate ca o hotărâre de instanță românească să fie recunoscută acolo.

Tags:
Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
15:21 - Marian Rasaliu: Marcel Ciolacu a fost cel mai înjurat om de către Simion pe parcursul acestor patru ani de mandat (VIDEO)
15:14 - Recep Tayyip Erdogan nu este de acord ca Ucraina să poată folosi rachetele ATACMS. Președintele Turciei se teme de escaladarea conflictului
15:09 - Noua lege privind achitarea rovinietei a intrat în vigoare. Plata poate fi făcută și după o călătorie pe drumurile naționale, din 2026
15:00 - SUA își închide și ea ambasada din Kiev, după ce a primit informații despre „un potențial atac aerian semnificativ”
14:53 - Marcel Ciolacu îndeamnă românii să iasă la vot în număr cât mai mare: “Cu cât vor merge mai mulţi români la vot, cu atât va fi mai legitim şi mai stabil şi viitorul Guvern, şi viitorul mandat al preşedintelui” (VIDEO)
14:45 - Marcel Ciolacu a mers cu trenul electric la Brașov, într-o cursă inaugurală: Următorii ani nu vor fi despre roșu și galben / L-am avut pe Iohannis președinte vreo 10 ani, am avut 10 prim-miniștri. Cum să funcționeze România? (VIDEO)
14:42 - Ce este inversiunea termică, fenomenul neobișnuit care a pus stăpânire pe România
14:40 - Românii vor avea facturi mai mici la curent cu până la 40%. Ce a anunțat Sebastian Burduja
14:34 - Cristina Spătar a suferit un accident rutier în timp ce se afla în drum spre Vâlcea. „Impactul a fost mare”
14:19 - Buletine românești, obținute fraudulos de peste 10.000 de moldoveni, ucraineni și ruși. Există temerea că printre ei ar putea fi și spioni ai Moscovei