Teodor Meleşcanu, dezvăluire despre agenţii Black Cube arestaţi la Bucureşti: „Ei au acţionat legal în România. E adevărat că au ajuns aproape de ceva dureros, vom afla”

Teodor Meleşcanu, dezvăluire despre agenţii Black Cube arestaţi la Bucureşti: „Ei au acţionat legal în România. E adevărat că au ajuns aproape de ceva dureros, vom afla”
Foto: romanialibera.ro

Fostul şef al SIE, Teodor Meleșcanu, a declarat, sâmbătă, că firma israeliană Black Cube este una profesionistă, insinuând totodată că a avut „un acord” din România pentru acţiunea desfăşurată la Bucureşti. „Ei au acţionat legal în România. E adevărat că au ajuns aproape de ceva dureros, vom afla”, a confirmat fostul şef al spionajului extern, potrivit evz.ro.

Este una dintre cele mai mari firme din lume, iar autoritățile române nu au negat în comunicatele lor oficiale că ar fi avut un acord de la cel mai înalt nivel, așa cum ei au afirmat. Nimeni nu a spus NU oficial, pe surse a existat o reacție de la Administrația Prezidențială, dar nivel înalt poate însemna și altceva a explicat Teodor Meleșcanu. De asemenea, el a apreciat că arestarea celor doi agenţi ai Black Cube la Bucureşti nu înseamnă “mare lucru” şi a sugerat că aceştia s-au lăsat prinşi. “Ei puteau să ia datele de pe mail de oriunde, nu trebuiau să vină în România, în casino”, a precizat Meleșcanu.

La începutul săptămânii trecute, procurorii DIICOT au solicitat Tribunalului Bucureşti arestarea preventivă a unui al treilea israelian suspectat de implicare în cazul de spionaj a apropiaţilor procurorului şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi. Este vorba despre Avi Yanus, cel care a fugit din România atunci când autoritățilei-au reţinut pe ceilalţi doi suspecţi.

Cei trei sunt angajaţi ai firmei private israeliene Black Cube, iar Avi Yanus ar fi trebuit să intre în posesia unui stick cu informaţii strânse de Ron Weiner, unul dintre suspecții arestați, din e-mail-urile apropiaţilor Laurei Codruţa Kovesi, sparte pentru culegerea de informaţii private.

Anchetarea împotriva grupului de israelieni a fost demarată în luna martie, când tatăl Codruţei Kovesi a primit mai multe telefoane prin care era invitat la o conferinţă. Kovesi a informat Serviciul de Pază şi Protecţiei, iar SPP a sesizat SRI.

Dosarul a ajuns la Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 4 Bucureşti, pentru a fi investigată o faptă de hărţuire, iar apoi dosarul a ajuns sub jurisdicţia DIICOT.

Procurorii nu au aflat până în acest moment cine erau beneficiarii supravegherii specializate a apropiatilor Codrutei Kovesi.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
00:00 - Cetățenii din Nepal sau Sri Lanka vor putea lucra ca șoferi de taxi, Uber sau Bolt. Se schimbă regulile de obținere a atestatului
23:49 - Turiști salvați de pe traseul Via Transilvanica / Salvamontiștii au intervenit și pentru a recupera trupul unei persoane care a alunecat și a căzut când vizita o cascadă din zona Cotârgași
23:34 - Mii de șoferi români circulă pe benzile destinate transportului în comun. Ce sancțiuni riscă conform Codului Rutier
23:22 - Fostul premier indian Manhmohan Singh a murit la 92 de ani. Este considerat arhitectul reformelor care au liberalizat economia țării și au deschis-o către lume
22:55 - Doi copii din Satu Mare și Sibiu au fost dați dispăruți. Autoritățile fac apel la ajutorul populației
22:50 - RO-Alert în Tulcea după observarea unui „semnal de țintă aeriană de mici dimensiuni”, anunță MApN: „Aeronavele de luptă au fost pregătite de intervenție”
22:34 - Cum au fost păcăliți cei din Hezbollah să cumpere mii de pagere-capcană. Doi foști agenți Mossad dezvăluie detalii de culise despre atacul care a cutremurat Libanul în septembrie
22:17 - Vladimir Putin susține că Joe Biden i-ar fi propus în 2021 să amâne aderarea Ucrainei la NATO cu 10-15 ani
22:06 - Aeroport din Yemen vizat de un atac israelian când se afla acolo și șeful OMS
21:34 - Claudiu Năsui: „Creșterea taxelor este deja plănuită, chiar dacă ați tot auzit promisiuni” / Ce taxe spune fostul ministru al Economiei că vor fi majorate