Tensiuni între România şi Ungaria: Guvernul român refuză înhumarea fascistului Jozsef Nyiro la Ordoheiu Secuiesc

Publicat: 23 05. 2012, 08:45

Ministerul de Externe a făcut o solicitare către CFR Călători pentru a interzice intrarea pe teritoriul României, pe calea ferată, a urnei cu cenușa poetului maghiar Jozsef Nyiro, acuzat de antisemitism și fascism, potrivit unui reprezentant al ministerului Transporturilor.

Acesta a precizat că CFR România i-a comunicat apoi decizia societății de cale ferată din Ungaria, spunându-i că nu are voie să atașeze un vagon special, care saă aducă rămășițele poetului în România, iar omologii maghiari ar fi înțeles situația.

Mai multe societăți culturale din Transilvania îi solicitasera premierului, într-o scrisoare deschisă, să interzica înhumarea scriitorului maghiar în România, deoarece ar fi un act imoral, care ar leza demnitatea societății românești.

 „Societățile culturale și civice (…), considerând acțiunea întreprinsă sub patronajul Parlamentului ungar de a aduce pe teritoriul românesc (…)  osemintele unui fascist declarat, Nyiro Jozsef, responsabil de tragediile românilor și evreilor din Transilvania, ocupată prin Dictatul de la Viena din perioada 1940-1944, va solicita ca în termenul cel mai scurt să dați avizul negativ desfășurării acestui act sfidător la adresa națiunii române, pe teritoriul României”,  se arata în scrisoarea deschisă, citată de Hotnews.

Ministerul român al Afacerilor Externe a anunțat la mijlocul acestei luni ca Bucureștiul se opune planurilor de reînhumare a poetului maghiar, pe teritoriul țării noastre.

Reînhumarea scriitorului maghiar ar urma să aibă loc la sfârșitul acestei săptămâni, la Odorheiu Secuiesc, sub coordonarea Parlamentului Ungariei.

Jozsef Nyiro s-a născut în 1889, la Jimbor, în județul Brașov, și a decedat în 1953, la Madrid, în Spania, unde a fost înhumat până de curând. În timpul vieții, a desfășurat activitate în Parlamentul Ungariei, după lovitura de stat din octombrie 1944 și a susținut activitatea guvernului fascist condus de Szalasi Ferenc. În 1940 i-a fost acordată distincția ‘Coroana Corvin’, înființată de către Miklos Horthy.