Temperatura Pământului ar putea crește cu până la 14 grade. Care este cauza

Temperatura Pământului ar putea crește cu până la 14 grade. Care este cauza
Foto simbol: Pixabay

Analiza sedimtenlor din Oceanul Pacific arată că dublarea dioxidului de carbon din atmosferă este principala cauză pentru care temperatura Pământului ar putea crește cu până la 14 grade, ceea ce depășește previziunile Grupului interguvernamental privind schimbările climatice.

Cercetare privind dioxidul de carbon din atmosferă

„Creșterea temperaturii pe care am constatat-o este mult mai mare decât cea de 2,3 până la 4,5 grade Celsius pe care grupul de experți ONU pentru climă, IPCC, a estimat-o până acum”, a spus primul autor, Caitlyn Witkowski.

Cercetătorii au folosit o carotă extrasă în urmă cu 45 de ani de pe fundul Oceanului Pacific, scrie Adevărul.

Concentrația de dioxid de carbon a scăzut

Ei au dezvoltat o nouă abordare pentru a afla conținutul de dioxid de carbon din atmosferă din trecut prin folosirea clorofilei și colesterolului.

„O fracțiune foarte mică din carbonul de pe Pământ se găsește într-o «formă grea», 13C în loc de 12C obișnuit. Algele au o preferință clară pentru 12C. Cu toate acestea: cu cât concentrația de CO2 din apă este mai scăzută, cu atât mai multe alge vor utiliza și 13C, o formă rară.

Astfel, conținutul de 13C al acestor două substanțe este o măsură a conținutului de CO2 din apa oceanului. Iar acesta, la rândul său, în conformitate cu legile solubilității, se corelează cu conținutul de CO2 din atmosferă”, a spus un cercetător.

Concentrația de dioxid de carbon a scăzut de la circa 650 de părți la milion, la 280 înainte de revoluția industrială.

Temperatura și nivelurile de dioxid de carbon din atmosferă din ultimii 15 ani era de peste 18 grade, cu 4 grade mai ridicată decât acum și se ridică la nivelul pe care Grupul de experți ONU privind clima îl estimau pentru anul 2100 în cel mai grav scenariu.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`