Temperatura optimă la frigider: câte grade sunt de fapt necesare pentru prospetimea alimentelor. Așa vei economisi energie electrică

Publicat: 18 12. 2023, 20:41
Actualizat: 18 12. 2023, 20:43
Foto: Pixabay

Frigiderul este esențial în orice locuință, asigurând păstrarea și prospetimea alimentelor, fiind mereu conectat la priză.

Temperatura potrivită care trebuie să fie în frigider

Frigiderul poate fi un consumator semnificativ de energie electrică, iar mulți români se confruntă cu facturi mari fără a cunoaște un truc simplu de economisire. Consumul de energie variază în funcție de modelul frigiderului, iar Centrul de Consiliere pentru Consumatori a stabilit praguri de temperatură pentru optimizarea consumului.

Regula este simplă: fiecare grad în minus setat în frigider se traduce printr-o creștere a consumului de energie electrică. Conform experților, fiecare grad în minus reprezintă o majorare de șase procente la factura de energie, scrie Fanatik.ro.

Din acest motiv, se recomandă menținerea unei temperaturi mai ridicate în interiorul frigiderului, până la un maxim de 7 grade Celsius. Cu toate acestea, această regulă nu se aplică și la congelator, deoarece condițiile diferă acolo.

Câte grade trebuie să menținem în congelator

Pentru a asigura condiții optime în congelator, temperatura maximă trebuie să fie -18 grade Celsius. Un congelator inscripționat pe el cu 4 stele permite păstrarea alimentelor fără probleme timp de până la 3 luni. Cu cât numărul de stele este mai mic, scade și timpul de păstrare al alimentelor.

Temperatura din frigider variază în funcție de anotimpuri, ajustându-se pentru a asigura condiții optime. În timpul verii, se recomandă o temperatură cu două grade mai scăzută decât în iarnă (4-5 grade). Aceasta poate varia în funcție de amplasarea frigiderului și de conținutul său. Alimentele și frecvența deschiderii ușii influențează, de asemenea, reglajele necesare.