Dosarul Tel Drum, deschis în urma unor investigaţii ale OLAF (Oficiul European de luptă Anti-Fraudă), în care Liviu Dragnea este urmărit penal pentru fraudarea fondurilor UE, constituire de grup infracţional organizat şi abuz în serviciu, scoate la iveală detalii halucinante.
Publicaţia locală Liber în Teleorman scrie că firma de casă a lui Liviu Dragnea, fost preşedinte al Consiliului Județean Teleorman, au modificat lungimea drumurilor construite „din pix”, pentru a putea frauda mai mulţi bani europeni. Astfel, la momentul în care s-a reabilitat drumul județean 701, autoritatea județeană, condusă de Dragnea, și firma Tel Drum au avut grijă să transforme un kilometru în… 800 de metri.
Un fost consilier judeţean, care a preferat să-şi păstreze anonimatul, susţine că bornele kilometrice au fost montate la 800 de metri, în loc de 1 kilometru. „Drumurile județene din județ, investigate de OLAF constituie un subiect încă plin de povești neștiute. Știți ce au făcut? Au modificat bornele kilometrice și le-au făcut de 800 de metri, nu de un kilometru. Efectiv, acolo ei au făcut pe hârtie un drum mai lung decât în realitate, ca să poată fura mai mult”, a spus fostul consilier.
Fostul prefect de Teleorman Teodor Nițulescu, cel care, în perioada respectivă, se ocupa de controlul legalității actelor în județ, spune, într-o declarație pentru publicaţia citată, că „în domeniul public, DJ 701 are o lungime, în realitate el are una mai mică”, fiind vorba de „o diferența de 6-7 kilometri”.
„A fost așa: când au făcut proiectul, ei au fost nevoiți să-l facă pe cel din documentele oficiale. Și-au dat seama, de fapt, că drumul era mai scurt. În mod corect, ei ar fi trebuit să modifice datele. Puteau trimite la Guvern pentru a cere să modifice lungimea drumului. Numai că eu bănuiesc că după ce au depus proiectul și acesta a devenit eligibil, n-au mai avut timp să facă asta. E chiar suspect de ce au procedat ilegal, când puteau să acționeze legal. Ei au furnizat informații false ca să obțină bani europeni. Înainte de apariția semnalului în presă cu aceste drumuri, au apărut niște hotărări de consiliu județean, care își propuneau să modifice lungimea unor drumuri, printre care și DJ 701. Eu am atacat în Contencios, fără să știu că proiectul ăsta era falsificat, pentru a accesa bani europeni. Acțiunea Prefecturii a suspendat acele hotărâri, deci acțiunea prefectului a zădărnicit ascunderea probelor care arătau datele false. Aceste modificări au apărut în urma discuției pe care a avut-o Dragnea cu Răzvan Murgeanu la Buftea. Răzvan Murgeanu a recunoscut la DNA că de aia s-a dus, să le atragă atenția că această informație venise pe filiera Ministerului Dezvoltării. Or, madam Udrea, a cărei soț participase la realizarea acestei lucrări l-a trimis pe Murgeanu să-l avertizeze pe Dragnea. Ea se aștepta atunci să vină OLAF în control. De aceea au pus așa bornele, pentru ca însumate să le dea distanța din hotărârea de Guvern. Dacă veneau ăia la măsurători ar fi constatat că ei au furnizat informații false. Pentru că au făcut-o în detrimentul altora, care erau corecți”, a afirmat Teodor Niţulescu.