Medicul Valeriu Gheorghiță, desemnat pentru a conduce campania de vaccinare anti-COVID, din România, a explicat tehnologia în baza cărora au fost realizate vaccinurile cele mai apropiate de faza de lansare. Potrivit acestuia, tehnolocia ar putea fi folosită în viitor și pentru elaborarea tratamentelor în cazul altor patologii, infecții și inclusiv în lupta cu cancerul.
Vaccinurile dezvoltate de Moderna și Pfizer au la bază un mesager ARN, mai exact un cod, iar ele nu conțin virus inactiv, scrie Digi24.
Medicul Valeriu Gheorghiță a explicat faptul că cercetătorii au obținut secvența genomică a coronavirusului SARS-CoV-2, pornind de la cunoștințele pe care deja le aveau, despre virusurile SARS și MERS.
„Reprezintă, dacă vreți, rețeta după care se fabrică acea proteină. Vaccinul conține de fapt acea rețetă, strict pentru acea proteină. Acest segment de ARN face parte din secvența ARN. Acest lucru a permis să avem într-un timp scurt o cantitate mare de ARN mesager care a putut fi studiat în aceste studii clinice. Este și motivul pentru care s-a putut ajunge în acest stadiu de studii de preaprobare într-un interval de câteva luni”, a explicat medicul Valeriu Gheorghiță, potrivit sursei citate mai sus.
Coordonatorul campaniei naționale de vaccinare anti-COVID a explicat faptul că odată ce acesta este administrat unei persoane, organismul decodifică mesajul și produce această proteină, însă fără ca oamenii respectivi să mai facă boala.
„Odată administrat unei persoane, organismul nostru decodifică acest mesaj și produce această proteină fără să mai facem boala, însă vom face anticorpi strict împotriva acestei proteine și vom fi protejați față de infecția eventuală cu SARS-CoV-2”, a precizat medicul Valeriu Gheorghiță.
Medicul Gheorghiță anunță că este unul dintre momentele extrem de importante din industria medicală, tehnologia ce stă la baza vaccinurilor anti-COVID ar putea fi folosită ulterior în tratarea altor infecții și boli, chiar în terapie cancerului.
„Nu va fi finalul acestei vaccinări COVID, foarte probabil această tehnologie va fi folosită de aici înainte ani de zile pentru multe alte boli infecto-contagioase, dar și pentru terapii genice și pentru terapia în cancer și alte boli genetice. Este un salt uriaș pe care medicina l-a făcut și cred că tot acest efort conjugat al cercetării medicale furnizează rezultatele extrem de valoroase de astăzi”, a adăugat el, potrivit sursei citate mai sus.