Țeapa de la malul mării cărei îi cad victime mulți români

Publicat: 06 06. 2022, 17:32
Foto: MMA / Radu Vioreanu

Protecția Consumatorului a avertizat în repetate rânduri turiștii români care aleg să își petreacă vacanța pe litoral,  asupra unui aspect care este de multe ori necunoscut de către ei. În urma controalelor făcute de autorități, nouă din zece localuri de la malul mării nu respectă regulile de bază în ceea ce privește vânzarea de alimente, iar din acest considerent pun sănătatea oamenilor în pericol.

Mai mulți comercianți se abat de la cele mai elementare norme de igienă și păstrează mâncarea gătită la temperaturi ridicate, respectiv în condiții insalubre.

Cum faci diferența între șprot și hamsii

De asemenea, turiștii care vor să guste din specialitățile de la malul mării, precum hamsii, primesc în farfurie de fapt, fără ca ei să știe, șprot, care este un pește mult mai ieftin. Această mișcare din partea comercianților se întâmplă pentru că mulți dintre turiști  nu reușesc să facă diferenţa între peşti.

Șprotul, care are denumirea și de țață, ciacia, ceacea, este un pește marin mic de 8-16 cm și este mai ieftin decât hamsia. De obicei, 1 kg de șprot costă aproximativ  12 lei, pe când 1 kg de hamsii se vinde cu aproape 22 de lei. Cei doi pești seamănă, însă pot fi deosebiți de cunoscători.

Una dintre diferențe ar fi că peștii au gurile diferite. De exemplu, Hamsiile au o gură mare, cu o maxilară superioară proeminentă, iar cea inferioară este îngustă. Totodată, colțurile gurii depășesc limitele ochilor. Cât despre corpul acestui tip de  pește este alungit. Corpul peștelui șprot este mai plat în structură.

Principala diferență se observă la gustare. În ceea ce privește conținutul de grăsimi, el este mult mai mare la hamsii, iar compoziția lor este diferită. De menționat este și faptul că hamsiile sunt sărate, însă fără mirodenii, iar acest lucru este tocmai pentru a păstra gustul autentic, conform Antena3.ro.

Hamsii prăjite au devenit un preparat de lux

Sezonul estival vine cu scumpiri majore. Preparatele pe care le consumăm și cu care ne răsfățăm pe litoral au devenit mai puțin accesibile. Oamenii trebuie să-și dubleze sau chiar să-și tripleze bugetul alocat vacanței. Se pare că litoralul românesc va deveni unul de lux și va concura cu mai multe stațiuni  de lux din lume.

Românii și nu numai trebuie să scoată din buzunare sume imense de bani. Concediile  devin și mai scumpe, iar mâncarea simplă se transformă în deliciu. Așadar, e greu de crezut dar o porție de hamsie costă 25 de lei/ 200 de grame (inclusiv mujdei).