Taximetriștii din Timișoara sunt la un pas de revoltă. „Dispeceratele au creat un adevărat cartel”

Taximetriștii din Timișoara sunt la un pas de revoltă. „Dispeceratele au creat un adevărat cartel”
Sursa foto: Inquam Photos

Taximetristii din Timișoara se confruntă cu probleme majore, pe care aceștia susțin că nimeni nu le rezolvă. Nemulțumirile lor se îndreaptă către administrația locală și dispeceratele sub care își desfășoară activitatea.

Ce probleme majore au taximetriștii

Principalele nemulțumiri ale taximetriștilor sunt cu privire la administrația locală și la dispecerate, care aparțin celor trei firme care au contracte cu șoferii de taxi din Timișoara.Una dintre aceste firme are aproximativ 80% din cele peste 1000 de contracte cu taximetriștii timișoreni, conform ziare.com. 

Lucian Bratu, președintele Asociației de Dezvoltare și Digitalizare a Taxi Timișoara, a explicat care sunt principalele probleme și care sunt motivele pentru care s-a format această asociație, care reprezintă sute de taximetriști.

„Vrem să ne așezăm la masa dialogului social cu absolut oricine dorește cu adevărat binele taximetriei și nu doar un dialog al surzilor. Este necesar ca autoritățile publice locale să iasă din această adormire, spunem noi, și să vadă concret problemele direct de la taximetriști. De la oamenii care sunt în stradă, și nu de la, cum să mă exprim, nicidecum de la cei care, prin comportamentul lor, nu fac altceva decât să îngroape și mai rău taximetria. Și aici mă refer la firmele care au dispecerate. Dispeceratele au creat un adevărat cartel și au devenit un fel de… poate o să vi se pară amuzant… Cosa Nostra. Ar fi suficient ca autoritățile publice locale să solicite doar un tipizat de contract de colaborare al dispeceratului cu un taximetrist, ca să vadă ce abuzuri impun, abuzuri care contravin reglementărilor legale în vigoare. Nu mai vorbim despre faptul că dispeceratele, cu precădere un anumit dispecerat, cel care deține monopolul în Timișoara, nu respectă deloc Legea 38/ 2003, în sensul că nu transmit comenzile nediscriminatoriu, exact cum prevede legea. Noi am adunat deja dovezile necesare, pe care le vom prezenta autorităților publice locale,” a declarat Bratu.

Acesta a explicat că există șoferi favorizați de dispecerate de care primesc mult mai multe curse decât colegii lor. Diferența se observă la încasările de la finalul lunii, când acești taximetriști favorizați rămân cu 14-15.000 de lei, iar majoritatea rămân cu 2000 de lei.

„E vorba despre aproximativ 40-50 de oameni, din cei aproximativ 1.000 care lucrează pentru firma respectivă. Aceștia sunt șefii de tură, ajutoarele șefilor de tură și câțiva ciripitori, care sunt în relații bune cu dispecerele: le duc gratuit acasă sau le fac tot felul de servicii,” a adăugat Bratu.

Taximetriștii sunt hărțuiți și amenințați

Președintele asociației taximetriștilor susține că dispeceratele crează un mediu ostil pentru taximetriștii care încearcă să expună aceste probleme. De exemplu, cei care îndrăznesc să ridice vocea împotriva dispeceratelor sunt adesea hărtuiți și amenințați.

„Un incident deosebit de grav a avut loc în stația de la Iulius Mall, unde o colegă taximetristă a fost agresată fizic în urma unei dispute legate de o comandă. Mai grav este că a fost dată afară de patronul firmei, iar agresorul, care era colegul ei, nu a primit nicio sancțiune,” a relatat Bratu.

Și el a depus o plângere la poliție, după ce un șef de tură l-a amenințat și l-a bruscat pentru că a vorbit despre problemele existente în acel mediu. „După toate modernizările de bulevarde, au dispărut foarte multe stații de taxi din oraș. În cele care au rămas nu avem toalete, nu avem coșuri de gunoi, niște condiții minime pentru oameni care petrec chiar și 12 ore pe traseu,” menționează liderul asociației.

Firmele de taxiuri neagă orice acuzație

Reprezentanții firmei Tudo Taxi, care sunt ținta principală a acestor acuzații, au respins ferm nemulțumirile. Tudorel Peșteleu, patronul societății, susține că acuzațiile sunt făcute de către cei pe care i-a dat afară din firmă și care acum vor să se răzbune.

„Să facă dovada băieții de chestiunile astea despre care vorbesc. E foarte simplu să acuze. Să spunem lucrurilor pe nume. Așa aruncă niște vorbe, în primul rând să facă dovada. Știți care este problema? Vorbesc cei pe care i-am dat afară din Tudo, sau cei care au plecat că erau nemulțumiți. Ei vorbesc! Nu vorbesc cei care sunt în interiorul firmei. Au un contract, dacă nu le convine, n-au decât să meargă în altă parte. Suntem liberi, nu te constrânge nimeni să lucrezi doar la Tudo Timișoara. Pot să lucreze la Radio, la Fan, să meargă unde vor ei”, a spus Tudorel Peșteleu.

„Nu ăsta este motivul pentru care nu avem de lucru. Vă pot prezenta o situație să vedeți cum se dau comenzile. Totul este la vedere, nimic nu este ascuns. Vă rog să înțelegeți și să scrieți adevărul. Cine nu vrea să aștepte o comandă într-o localitate mică și stă doar în centrul orașului, evident că va avea impresia că altcineva este favorizat. Totul este automatizat, nu există favoritisme,” a subliniat Peșteleu.

Patronul firmei a adus și el reproșuri taximetriștilor, legat de calitatea serviciilor oferite.„Nu vorbește nimeni despre șoferii care nu respectă standardele. Mă sună un director cu care am contract și îmi spune că am trimis o mașină care nu era curată sau un șofer care nu arăta profesional. Sunt astfel de probleme pe care încercăm să le rezolvăm zilnic,” a spus reprezentantul firmei.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`