Taxa de divorț a fost mărită cu 1000%: Cuplurile care vor să se despartă trebuie să plătească 500 de lei
Banii sunt buni de oriunde ar veni pentru autorităţile locale. Aşa că, mai nou, o sursă de venit pentru primării au ajuns divorţurile. Dacă până mai ieri taxa de divorţ era de ordinul zecilor de lei, în urma presiunii notarilor, primăriile sunt obligate acum să ceară minimum 500 de lei pentru rezolvarea unui divorț pe cale administrativă.
În Sibiu, pentru divorţul încheiat la primărie cuplurile plăteau doar 50 de lei. Odată cu schimbarea legii începând cu 1 iunie, suma s-a mărit de 10 ori. Asta după ce notarii s-au plâns că taxele mici percepute de administraţiile publice le fac concurenţă neloială. În ciuda alinierii preţurilor, notarii consideră că divorţul încheiat la ei are mai multe avantaje.
Noua lege nu va face însă decât să aglomereze şi mai mult instanţele, pentru că diferenţa de bani este semnificativă. Tribunalul percepe o taxă de timbru de doar 40 de lei pentru cuplurile care vor să-şi spună adio.
O soluție elegantă pentru cei care vor să divorțeze este acum, potrivit noilor reglementări, medierea. „Dacă în locul procesului clasic în instanță persoanele în cauză aleg ca desfacerea căsătoriei să se producă în urma unei ședințe de mediere ei sunt protejați de traumele psihice produse de divorț. Faptul că medierea este confidențială, că prin mediere se evită prezența în procese publice face ca divorțul să fie mai puțin traumatizant și ar fi o alegere în avantajul reciproc al amândurora. În plus, planul parental pentru custodia comună a copiilor ar fi unul în interesul superior al minorului ceea ce reprezintă încă un avantaj demn de luat în seamă în asemenea situații. Practic tot ce ar avea de făcut un cuplu ar fi să ia legătura cu un mediator și să stabilească o ședință de mediere discretă„, declară mediatorul Petru Mustățeanu.