Țările europene plătesc salarii diferite pentru aceeași muncă. Diferenţe de până la 43 de euro la costurile pe ora de lucru. România, la coada clasamentului

Țările europene plătesc salarii diferite pentru aceeași muncă. Diferenţe de până la 43 de euro la costurile pe ora de lucru. România, la coada clasamentului
Foto simbol: Pixabay

Potrivit datele publicate Oficiul european pentru Statistică (Eurostat), costurile medii orare cu forţa de muncă atât în zona euro, cât şi în Uniunea Europeană în anul 2022 prezintă diferenţe mari de la o ţară la alta.

Se pare că diferența dintre sumele pe care le primesc oamenii în diferite țări, pentru aceeași muncă, poate fi de până la 40 de euro.

Cu cât este plătit un muncitor din Luxemburg pentru o oră de muncă

Cel mai mic cost se situează la 8 euro şi cel mai mare la 51 de euro pe oră, după cum rezultă din datele Eurostat, notează stiridiaspora.ro.

În anul 2022, în Grecia salariul mediu pe oră s-a situat la 14,5 euro pe oră, cu mult sub media UE şi în categoria de ţări cu cel mai mic cost, adică sub 20 de euro.

Se pare că cele mai mici costuri orare cu forţa de muncă din UE sunt înregistrate în Bulgaria (8,2 euro) şi România (9,5 euro), iar cele mai mari în Luxemburg (50,7 euro), Danemarca (46,8 euro) şi Belgia (43,5 euro).

În industrie, costul orar mediu cu forţa de muncă a fost de 30,7 euro în UE şi 36,6 euro în zona euro, în construcţii, costul a fost de 27,3 euro şi, respectiv, 30,8 euro, în servicii, costul orar cu forţa de muncă a fost de 30,2 euro în UE şi 33,3 euro în zona euro, iar în economia preponderent non-business (excluzând administraţia publică) costul a fost de 31,3 euro şi, respectiv, 34,8 euro.

Cele mai mici salarii, în construcţii

Cele două componente principale ale costurilor cu forţa de muncă sunt salariile şi costurile nesalariale (de exemplu, contribuţiile angajatorilor la asigurările sociale).

Ponderea costurilor nesalariale în costurile totale cu forţa de muncă pentru economie în ansamblu a fost de 24,8% în UE şi, respectiv, 25,5% în zona euro.

Cele mai mici ponderi ale costurilor nesalariale au fost înregistrate în Lituania (5,4%) şi România (5,3%), iar cele mai mari în Franţa (32,0%), Suedia (31,9%) şi Italia (27,8%).

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
00:19 - Adriana Bahmuțeanu, ținta cuvintelor dure, venite din partea fiului ei cel mare. „Ești o rușine”
00:05 - Ciucă: Am pierdut politic pentru că am făcut coaliţie cu PSD. Important e să recunoşti când greșești. Unii colegi s-au opus atunci și au avut dreptate (VIDEO)
23:49 - Bode, banc cu PSD: „Cum deosebești la garderobă haina unui PSD-ist de celelalte?” (VIDEO)
23:42 - Doi medici de la un spital din Iași, bănuiți că ar consuma droguri în timpul gărzilor. Ambii sunt vizați într-o anchetă DIICOT
23:15 - Parlamentul a votat un proiect de lege care scutește de impozit câștigurile din cryptomonede. Biriș: „Probabil sunt destul de mulți care și-au luat șpăguțele prin bitcoin” (VIDEO)
22:58 - Vânzarea a peste 1000 de produse alimentare a fost oprită temporar de ANPC. Ce nereguli au sesizat comisarii
22:36 - Profesorul de economie Cristian Păun: Când politicienii îți spun ”stai liniștit în banca ta”, tre’ să sari ca ars. Discursul lor se va schimba radical după alegeri. Românii să fie cumpătați, că vin vremuri grele (VIDEO)
22:31 - Ce rețete neobișnuite a pregătit Meghan Markle cu ocazia Zilei Recunoștinței. „Vei fi regele sau regina burților fericire”
22:11 - Nicușor Dan, întrebat cu cine va vota la prezidențiale: „O să votez cu unul dintre ei” / „În momentul de față, îl avem sigur pe Marcel Ciolacu în turul 2” (VIDEO)
21:48 - Nicușor Dan: Referendumul nu va duce la desființarea sectoarelor. E o reechilibrare de putere între PMB și primăriile de sector / Bucureștiul anual acumulează deficit de dezvoltare pentru că nu pune bani în proiecte mari (VIDEO)