Țările din Europa care atrag cei mai mulți români / Câte CV-uri au fost trimise firmelor din străinătate

Țările din Europa care atrag cei mai mulți români / Câte CV-uri au fost trimise firmelor din străinătate
Sursa foto: Freepik

Românii își doresc din ce în ce mai mult să își găsească un job în străinătate. În 2023 au fost trimise mai multe CV-uri decât în 2022, chiar dacă numărul locurilor de muncă disponibile a fost mai mic.

Acum 5-6 ani, Italia și Spania erau cele mai căutate două țări de români, însă acum acestea ajung chiar și la coada clasamentului. O platformă de recrutare arată că angajatorii din alte țări au primit 176.000 de CV-uri de la români.

Ce țări atrag tot mai mulți români

În ultimii trei ani, pe primul loc s-a situat Germania, datorită situației economice și numărului de locuri disponibile pentru români. În același top sunt și Franța și Irlanda. Aproape de fruntea clasamentului a fost și Marea Britanie, până în 2023, când a coborât pe locul 7.

Românii nu mai sunt la fel de interesați de Marea Britanie, după ieșirea din Uniunea Europeană, pentru că au fost înăsprite condițiile pentru ca un cetățean român să muncească acolo și să obțină reședință.

„Legile imigrării s-au schimbat foarte mult, este foarte greu acum să vii să lucrezi aici în Anglia trebuie să îți ofere un job care să îți dea un salariu în jur de 35.000 de lire pe an, el trebuie să demonstreze că deja a căutat aici în UK să angajeze pe cineva. Ce era înainte foarte rigid, cu foarte multe reguli, acum parcă sunt și mai multe”, a spus Ionuț Matei, reprezentantul unei comunități de români din Marea Britanie, potrivit stirileprotv.ro.

Republica Moldova, Grecia și Cipru, printre interesele românilor

Unii români își mai arată interesul și pentru Republica Moldova, Grecia și Cipru, pentru că angajatorii din țările menționate anunță locuri de muncă bune.

„Cum ar fi Republica Moldova și aici putem vorbi poate de un mare retailer care își deschide un magazin sau mai multe și atunci caută candidați dintr-o țară mai mare, cum ar fi România. Cu siguranță că din orașe precum Iași sau din zona Moldovei, unde poate și nivelul de trai este mai scăzut, au tendința de a se duce să lucreze, pe perioadă limitată”, a declarat Ana Călugăru, reprezentanta unei companii de recrutare.

Cele mai multe locuri de muncă disponibile pentru români sunt în transporturi, retail sau HORECA.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`