Tăriceanu, reacție pe cazul Coldea: "România a devenit un stat mafiot în care unele instituții de forță și unele componente ale Puterii Judecătorești au fost transformate în instrumente politice"

Publicat: 13 01. 2017, 18:37

Președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a reacționat vineri în legătură cu decizia SRI de suspendare din funcție a prim-adjunctului Florian Coldea, în contextul dezvăluirilor făcute de Sebastian Ghiță. Al doilea om în stat acuză că abuzuri din partea unor instituții de forță și din partea justiției care au transformat România într-un "stat mafiot".

De asemenea, Tăriceanu cere ca opinia publică, presa și aliații României să fie informați de rolul pe care SRI l-a avut prin acțiunile sale la transformarea României în "stat mafiot".

"Am luat notă de comunicatul oficial al SRI, care ne-a adus la cunoștință suspendarea temporară din funcție a prim-adjunctului SRI, generalul-locotenent Florian Coldea, și demararea unei anchete interneprin ”constituirea unei comisii speciale de verificare a eventualelor încălcări ale legii sau deontologiei profesionale.”

În ultimii aproape 3 ani, în ciuda riscurilor și presiunilor la care am fost supus și în ciuda faptului că am fost aproape singur pe acest front, am militat în mod consecvent pentru respectarea și revenirea la principiile democrației și statului de drept abandonate în mod premeditat de fostul președinte al României în mandatele sale. În ultimii 12 ani, România a devenit, așa cum recunoaște chiar Traian Băsescu, un stat mafiot în care unele instituții de forță și unele componente ale Puterii Judecătorești au fost transformate în instrumente politice și de mușamalizare a unor ilegalități grave comise la cel mai înalt nivel și în anturajul acestuia. Nu doresc să fac acum un inventar al abuzurilor și ilegalităților comise în ultimii 12 ani și în care cazul Rarinca este simbolic. Mass media independentă și-a făcut datoria și a informat la vremea respectivă opinia publică.

Am reluat aceste idei, pentru că obiectivele anchetei demarate, așa cum sunt ele prezentate în comunicatul SRI: ”verificarea eventualelor încălcări ale legii sau deontologiei profesionale”, sunt extrem de vagi. Controlul respectării deontologiei de către toți angajații SRI este o sarcină permanentă a conducerii Serviciului și a compartimentului specializat și nu doar atunci când apar în spațiul public dezvăluiri incomode și compromițătoare.Cu siguranță, este important să știm dacă prim-adjunctul SRI a respectat regulamentele interne, dar, dacă ținem cont de transformarea României în ”stat mafiot”, proces în care SRI a avut în cel mai bun caz atitudinea unui spectator, excursiile plătite sau nu de către generalul Coldea apar ca subiecte minore. Opinia publică românească, mass media și aliații noștri așteaptă să vadă în ce măsură a contribuit SRI prin acțiunea sa sau prin pasivitatea sa la transformarea României în ”stat mafiot”, în ce măsură SRI și-a abandonat misiunile legale în favoarea unor acțiuni politice partizane, unele chiar împotriva fundamentelor democrației și statului de drept, cazuri concrete când Justiția a fost transformată în câmpul tactic al SRI. Acesta trebuie să fie obiectivul anchetei inițiate de directorul SRI, Eduard Helvig. Sunt conștient de faptul că am propus un obiectiv ambițios, dar este ceea ce ne-a arătat electoratul că așteaptă după alegeri. La îndeplinirea lui va contribui și noul Parlament și, îmi doresc foarte mult, să ni se alăture și Președintele României, care are atribuții constituționale consistente în acest domeniu, mai ales în cadrul CSAT. Dacă nu o va face, sunt sigur că va fi drasatic sancționat de electorat.

În calitatea mea de președinte al Senatului și președinte ALDE, voi folosi toate pârghiile legale și întreaga mea influență politică pentru atingerea obiectivului de mai sus."