Tăriceanu: Oficialii europeni nu sunt capabili să ofere un singur element concret cu privire la ce a greșit Guvernul 

Tăriceanu: Oficialii europeni nu sunt capabili să ofere un singur element concret cu privire la ce a greșit Guvernul 
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Liderul ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, i-a acuzat pe liderii europeni că au criticat Guvernul României fără a oferi ”un singur element concret” cu privire la ce ar fi făcut rău Executivul condus de Viorica Dăncilă. Șeful Senatului a precizat și că declarațiile oficialilor de la Bruxelles „se circumscriu toate campaniei electorale pentru alegerile pentru Parlamentul European”, informează Agerpres.

„Oficialii europeni nu sunt în măsură, nu sunt capabili, în sensul acesta, să ofere un singur element concret, ce a făcut Guvernul greşit. Ei vorbesc despre nişte intenţii de a aprobare a unor ordonanţe care ar avea anumite consecinţe. Eu n-am văzut proiectul de ordonanţă, nu ştiu în ce măsură ei sunt capabili să definească intenţiile guvernului. (…) Al doilea lucru pe care vreau să-l subliniez în legătură cu aceste declaraţii este că ele se circumscriu toate campaniei electorale pentru alegerile pentru Parlamentul European. Deci colegii noştri de la PE au găsit o temă cu care să se laude în faţa publicului propriu, uite cum sunt ei vigilenţi şi acţionează în ce priveşte independenţa justiţiei în România”, a spus Tăriceanu la România Tv.

Președintele ALDE le-a reproșat oficialilor europeni și că folosesc un dublu standard în declarațiile pe care le fac la adresa României cu privire la independența justiției.

„Şi eu sunt preocupat ca justiţia în România să funcţioneze independent. Până una alta, guvernul nu intervine în funcţionarea justiţiei în România, Parlamentul nu intervine în funcţionarea justiţiei în România, dar în schimb văd că primim de la CE sau de la PE diverse mesaje şi îndemnuri prin care se încalcă sau ni se spune: interveniţi voi în justiţie, ca să îi fie ridicate măsurile de control judiciar aplicate doamnei Kovesi. E vorba în mod evident de un dublu standard, pe care eu nici nu-l mai înţeleg, dar care, sigur, probabil are o explicaţie în (…) apropierea de alegerile pentru PE. Adică se discută într-un dublu standard, în funcţie de interese. Se pare că doamna Kovesi este de preferat unora din PE care vor să ne impună şi nouă această alegere”, a mai spus Călin Popescu Tăriceanu.

Prim-vicepreședintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, a avertizat miercuri Guvernul PSD-ALDE să nu întreprindă acțiuni care să afecteze sistemul judiciar. Oficialul european a precizat că ”a vorbi de dragul vorbei nu e suficient” prin urmare, România trebuie să revină la un proces corect al reformei. (Detalii AICI)

Un mesaj a venit și din partea președintelui Parlamentului European, Antonio Tajani. Acesta a declarat că instituția pe care o conduce o sprijină în continuare pe Laura Codruța Kovesi pentru ocuparea funcției de procuror-șef european și a făcut apel la autoritățile de la București să nu îi pună obstacole lui Kovesi în calea candidaturii. (Detalii AICI)

Urmăriți B1TV.ro și pe
`