Tarantulă găsită într-un cartier din Voluntari. „Deși nu atacă decât foarte rar oamenii, aceasta poate să muște” (FOTO)

Publicat: 21 12. 2022, 19:13
Tarantulă românească (Lycosa singoriensis). Sursă foto: Fundaţia Visul Luanei / Facebook

O tarantulă românească (Lycosa singoriensis) a fost găsită într-un cartier rezidențial din Voluntari. Ea a fost trezită din hibernare cel mai probabil din cauza excavațiilor din zonă, spun specialiștii de la Fundaţia Visul Luanei. Cum temperaturile scăzute nu permit eliberarea ei, aceasta va fi ținută în centrul Fundației, iar când se va termina sezonul rece, va fi eliberată.

Mai multe informații despre cea mai mare specie de paianjen din România

Cu această ocazie, Fundaţia Visul Luanei a prezentat mai multe informații despre tarantula românească:

„🕷️ Deși este numită tarantulă, Lycosa singoriensis este de fapt un păianjen-lup, fiind cea mai mare specie de paianjen din România (femelele, mai mari, ajung până la 3.5 centrimetri). Spre deosebire de cei întâlniți în viața de zi cu zi, păienjenii-lup nu se folosesc de pânză pentru a-și prinde prada, ci vânează activ, fiind rapizi și cu văzul foarte dezvoltat. De asemenea, sunt buni înotători, putând să străbată suprafețe mari de apă, chair mai multe zile.

🕷️ Este o specie terestră, habitatul ei fiind reprezentat de galerii săpate în sol, așa că este puțin probabil să o întâlnim. Exemplarul din fotografii este o femelă, care a fost descoperită cu ocazia unor săpături în grădină, aflându-se în perioada de hibernare. Femelele din această specie sunt recunoscute pentru comportamentul de apărare a nimfelor (puilor), pe care le cară pe spate până la prima năpârlire”, a transmis Fundația Visul Luanei, pe Facebook.

Cum să reacționăm când vedem o tarantulă românească

Specialiștii au făcut și o serie de recomandări, în cazul în care vedem o tarantulă românească.

În primul rând, păianjenul nu trebuie rănit deoarece face parte din biodiversitatea României și are rol în controlul mai multor specii de insecte.

Tarantula nu trebuie nici atinsă: „Deși mușcătura este improbabilă, fiindcă nu atacă decât foarte rar oamenii, acesta poate să muște, pentru a se apăra, dacă este atins! Urmările nu sunt foarte grave, însă pot cauza reacții locale dureroase, în unele cazuri chiar generale (apatie, somnolență)”.

În schimb, dacă vedem un astfel de animal trebuie să-l lăsăm să se retragă în vizuina sa, fiind puțin probabil să revină la locul inițial.