Țara unde sarmalele sunt servite cu piure și dulceață de fructe de pădure. Care este legenda din spatele acestui fel de mâncare

Țara unde sarmalele sunt servite cu piure și dulceață de fructe de pădure. Care este legenda din spatele acestui fel de mâncare
Foto: Linus Mimietz (Unsplash.com)

Suedia este una dintre puținele țări care celebrează sarmalele, dedicându-le chiar o zi specială. Aici, sarmalele sunt servite într-un mod neobișnuit, alături de piure de cartofi și dulceață de fructe de pădure.

Originea sarmalelor în Suedia

Povestea sarmalelor suedeze începe în 1709, când regele Karl al XII-lea al Suediei a cerut azil Imperiului Otoman după înfrângerea în bătălia de la Poltava. Refugiat la Bender (Tighina), pe teritoriul actual al Republicii Moldova, unde a stat peste cinci ani. În 1715, s-a întors în Suedia, însoțit de turci și afaceriști otomani. Se pare că în această perioadă, dolma turcească a captivat gusturile suedezilor.

Cea mai veche rețetă scrisă de sarmale în Suedia apare în 1756 în cartea de bucate a Cajsei Warg, care descrie o variantă apropiată de cea orientală, cu frunze de viță de vie și miel, potrivit G4Media.

În Suedia, sarmalele sunt cunoscute sub numele de Kåldolmar, termen derivat din turcescul dolma. Acestea se diferențiază de alte variante europene, fiind servite cu cartofi fierți sau piure și dulceață de fructe de pădure, asemenea chifteluțelor suedeze.

Suedezii sărbătoresc ziua națională a sarmalelor

Ziua Națională a Sarmalelor este sărbătorită pe 30 noiembrie, data la care Karl al XII-lea a fost ucis într-o campanie militară în Norvegia. Această zi a fost aleasă pentru a contracara simbolistica fascismului din Suedia. Din 2013, Muzeul Național de Istorie a Suediei din Stockholm găzduiește evenimente speciale pentru a celebra această zi.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`