Avantaje numeroase pentru funcționarii din Venezuela după ce guvernul a decis reducerea programului de muncă pentru următoarele șase săptămâni, din cauza unei „urgențe climatice”.
Măsura a intrat în vigoare, luni, 24 martie, fiind similară cu cele adoptate în 2016 și 2018 când nivelul scăzut al apei din barajul hidroelectric Guri, care produce 80% din energia țării, a impus restricții energetice, conform Ziare.com.
Astel, urgența climatică a dus la o scădere a energiei electrice în zonă, drept pentru care guvernul venezuelean a redus programul funcționarilor de la 8.00 la 12.30 în următoarele săptămâni.
În plus, funcționarii vor primi câte o zi liberă pentru fiecare zi lucrată, ceea ce înseamnă că aceștia vor lucra doar trei zile pe săptămână. Excepție vor face instituțiile responsabile cu serviciile esențiale.
Guvernul a sfătuit populația să ajusteze temperatura aparatelor de climatizare la 23 de grade, să nu aprindă becul când este încă lumină naturală și să debranșeze aparatele electrice atunci când nu sunt utilizate.
Venezuela a mai recurs la astfel de măsuri. Una a fost luată în 2019, după o pană de curent de proporții, când ziua de muncă a fost redusă, iar cursurile de la școală au fost suspendate.
Venezuela se confrutnă cu probleme energetice de mai bine de 15 ani, deși țara este un important producător de hidrocarburi. Țara este sancționată de către SUA, iar criza economică persisită de zeci de ani.
Între 2019 și 2024, Venezuela s-a confruntat cu multe pene majore de curent care au lăsat țara în întuneric timp de mai multe zile. Experții spun că de vină ar fi lipsa mentenanței infrastructurii energetice, dar autoritățile de la Caracas pun penele de curent pe seama potențialelor acte de sabotaj.